ООН: Свободата в интернет е човешко право и трябва да се защитава

2411
ООН: Свободата в интернет е човешко право и трябва да се защитава
Снимка: iStock/Guliver

Съветът по човешки права на ООН достигна до крайно съгласие относно резолюцията си за „подкрепа, разпространяване и защитаване на човешките права в интернет“. С нея организацията осъжда всяка една държава, която нарочно лишава гражданите си от достъп до интернет или не подкрепя техните човешки права онлайн.

ООН съобщи, че според резолюцията, всяко едно човешко право, което хората притежават „офлайн“ трябва да бъде стриктно спазвано и в мрежата (по-специфично насочено към правото за свободната на словото). Въпреки, че резолюцията беше приета почти единодушно, няколко по-малки държави, както и Русия и Китай се възпротивиха на това, че тези права ще бъдат защитавани със същата тежест като човешките права до момента.

Първият интернет-автомобил излезе на пазара

Китайският интернет-гигант Alibaba и автомобилната корпорация SAIC обявиха, че започват да приемат поръчки да първия в света „инт...

Дали в случаи като блокирането на социални медии от Турция след атентатите в Анкара или блокирането им от Алжир, за да се предотврати преписването на изпити, въвеждането на това решение е нужно от години насам. Въпреки, че то не поставя никакви легални ограничения или последствия пред правителствата, които не го подкрепят, ООН поставя голяма тежест върху управляващите органи на тези страни, което прави резолюцията доста по-значима, отколкото изглежда.

Въпреки това, редовното наблюдение на онлайн активността на хората от развити държави продължава ежедневно, а това доколко тази резолюция гарантира сигурността на средностатистическия гражданин, още не е ясно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно