Опроверганите истини за нашия свят

12155
Опроверганите истини за нашия свят
Снимка: ESA, NASA and L. Calçada (ESO)

Всички знаем, че тайните на Вселената са безгранични, по продължаваме да се опитваме да ги разгадаем.

Постоянно възникват нови теории, а старите се развиват, изчезват или се променят до неузнаваемост. Такова е естественото развитие на науката, в основата на която лежи включително умението да се признават собствените грешки.

Земята без хората ще бъде...

Датски учени от университета на Орхус са изяснили как би изглеждала нашата планета, ако не е населена с хора, съобщава сайтът на Америк...

Древните заблуди, от рода на това, че Слънцето се върти около Земята, или по-съвременните – например, че Венера е покрита със зеленина и е годна за живот – са били опровергани с развитието на астрономията и космонавтиката.

Какви още известни научни хипотези са се оказали грешни?

Планетата Вулкан. Френският астроном от XIX век Юрбен Льоверие никак не можел да обясни странната орбита на Меркурий и направил предположение, че редом до Слънцето се е намирала още една планета – Вулкан. Били публикувани дори няколко съобщения за наблюденията на загадъчната планета, но всички те си противоречали. През ХХ век теорията на относителността разсеяла тайната за орбитата на Меркурий, а заедно с нея – и теорията за планетата Вулкан.

Самозараждането на живота е хипотеза, в която са вярвали в продължение на хилядолетия. Имайки предвид появата на живите организми не от други организми, яйца или семена, а от неживата среда. Дори Аристотел смятал, че ларвите на мухите се самозараждат на групи в животните. И макар че въпросът за зараждането на живота на Земята все още да е отворен, основно тази теория е опровергана.

Как изглежда Земята без океани (ВИДЕО)

Учените от университета на Сидни са създали необичайна карта на нашата планета – те са "отстранили" океаните и са показали различ...

Разширяващата се Земя – учудващо популярна идея, съществувала чак до средата на ХХ век. Смятало се, че движението на континентите е протичало поради това, че Земята постепенно увеличава обема си. Тази хипотеза сериозно била разглеждана от Чарлз Дарвин. Изучаването на тектонските плочи през 60-те години и по-късно доказало, че Земята не е променяла размерите си поне 400 милиона години.

Какви още хипотези са били отхвърлени с времето, можете да научите в Мегавселена.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com