Откриха "адски" подземни микроби в ЮАР

6315
Откриха "адски" подземни микроби в ЮАР

Биолози откриха в една от най-дълбоките мини в ЮАР няколко щама от изключително необичайни археи, които живеят на дълбочина 3 километра в земната кора без достъп до светлина и кислород, става ясно от статия, публикувана в сп. Nature Microbiology.

"Този нов клас микроби е приспособен към оцеляване под земята, затова ги нарекохме Hadesarchaea, в чест на Хадес, гръцко-римския бог на подземния свят", казва Брет Бейкър от Тексаския университет в Остин (САЩ).

Гладни микроби дълбаят пещери

Геолози са изяснили, че микроорганизмите са способни да променят ландшафтите на Земята в реално време – например да допринасят за...

Бейкър и колегите му открили "адските" микроби, докато изучавали образци от вода и грунт, събрани в най-дълбоките галерии на различни златни мини на територията на ЮАР, чиято дълбочина е между един и три километра.

В тях през последните 15 години учените откривали най-различни бактерии и археи, които според изследователите попаднали в мините от повърхността или заедно с подпочвените или морските води. Много от тези микроби били приспособени към живот в условията на отсъствие на кислород, което навело авторите на статията на мисълта, че част от тях може да живее под земята, а не да е донесена отвън.

Екипът на Бейкър проверил тази идея, като разшифровал генома на няколко микроба от този подземен свят и го сравнил с това, как е устроена ДНК при редица бактерии и археи, обитаващи водите и почвата в Йелоустоунския национален парк и в устието на една от реките в мина в Северна Каролина.

Този анализ показал, че обитателите на мините в ЮАР се отнасят към неизвестно досега и уникално семейство археи, които са напълно приспособени за обитание в условията на живот под земята. Главната им необичайна черта е това, че те могат да използват като източник на енергия едновременно няколко вещества – водород, азотен оксид и по уникален начин – въглероден оксид.

Микроби са погубили 90% от видовете, които населявали Земята?

Според нови твърдения на учени, базирани на изследвания на фосили, е имало микроорганизми, които са отделяли метан и е вероятно това да...

Всички тези вещества се срещат в голямо количество под земята, което позволява да се говори, че тези микроби, отчитайки техния "безкислороден" метаболизъм, са били приспособени към живота в дълбините на земната кора. Поради тази причина биолозите ги нарекли "адски микроби" и им дали името Hadesarchaea.

Техни близки роднини се явяват археите от семейство Thermococci, живеещи на голяма дълбочина в органични наноси на дъното на океаните и в почвата и водите на пещерите в Алпите.

Тези микроби също умеят да използват водорода като храна, но за разлика от своите "адски братовчеди" още не са се научили да използват други неорганични молекули в качеството на храна, допълва РИА Новости.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com