Откриха как се задейства поникването на косъма

63105
Откриха как се задейства поникването на косъма
Снимка: Thinkstock/Guliver

Учени откриха как се активира растежът на косъма, което ще помогне за лечение на оплешивяването, съобщи в. "Дейли мейл". Предишни изследвания идентифицираха кожни сигнали, които стимулират нови фази на растежа на косъма. Как различните видове клетки в кожата комуникират за активирането му, обаче убягваше на биолозите.

Екип от испанския Национален център за ракови изследвания сега откри неочаквана връзка - между защитната система на тялото и регенерирането на кожата. В процеса участват имунните клетки макрофаги, които се грижат за поглъщането на навлизащи патогени.

Безценната надежда и доброта събрани в една коса

Невероятен жест, за който липсват думи да бъде описан, прави малката Ния за своята учителка по музика в детската градина – г-жа А...

Макрофагите предизвикват поникване на косъма, като обкръжават и активират кожни стволови клетки във фоликула. Необходимо условие е кожата да не е възпалена. Това действие на макрофагите може да се използва за разработване на технологии с потенциално приложение в регенерирането на тъканите, както и срещу механизми на остаряването и ракови заболявания. Испанските учени са направили откритието случайно с мишки, докато работели по друг проект. Козината на лабораторните гризачи станала по-гъста, когато получавали противовъзпалителни лекарства.

Това заинтригувало специалистите и те започнали да тестват кои имунни клетки може да участват в растежа на косъма. Наблюденията им показали, че когато кожните клетки спели, част от макрофагите умирали. Умиращите и оставащите клетки обаче активирали близките стволови клетки и това предизвиквало поникване на нови косми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com