Откриха останки от гигантска акула, живяла преди 300 млн. г.

16032
Откриха останки от гигантска акула, живяла преди 300 млн. г.

Преди около 300 млн. години, по време на периода карбон, Тексас е бил под вода, на негово място е имало море, чиито води са пазили тъмна тайна.

Фосил на гигантска акула е открит във водохранилището Jacksboro’s Lost Creek, штата Тексас. Останките наистина са внушителни, макар да не се явяват рекордьори (8 метра), но са с 25% по-големи от съвременната бяла акула.

Невероятното приятелство между акула и човек (СНИМКИ)

Невероятна история разказа френското издание "Le magazine des voyages de pêche". Преди две години австралийският рибар Арнолд П...

"В Далас има група заклети колекционери на вкаменелости – разказва Джон Майсей, куратор на отдела за палеонтология на Американския музей за естествена история в Ню Йорк, пред в. Jacksboro. – Аз изследвам измрелите акули и тяхната еволюция. Тези хора се свързаха с мен и ми казаха, че имат няколко фосила на акули, и любезно ни ги предложиха. Това е много интересно."

Марк Маккинзи и Робърт Уилямс от палеонтологичното общество на Далас направили това откритие преди 10 години, а сега пожертвали фосилите за музея в Ню Йорк. Джон Майсей и колегите му определили размера на древната акула, сравнявайки вкаменелостите с по-пълни останки от други акули.

Вкаменелостите според изследователите са фрагменти от мозък на акула и са по-стари от всички откривани по-рано останки на гигантски акули с възраст около 170 млн. години. Най-голямата акула, известна като мегалодон, е много по-млада и е живяла преди около 15 млн. години. Новите вкаменелости от Тексас сочат, че гигантските акули са много по-древни.

Тъй като акулите имат хрущяли вместо кости, за получаване на данни учените изследват зъбите на хищника. В откритите вкаменелости липсват зъби, затова са необходими още изследвания, за да се определи дали тексаският гигант се явява един от най-известните видове, като Glikmanius, или това е съвсем нов вид.

Ути Бъчваров: Имах среща с триметрова акула в Червено море

Известният български кулинар Ути Бъчваров разказа интересна история пред „Стандарт” от свое преживяване на Червено море. То...

Според Майсей родът и видът не могат да се определят без такива останки като зъби.

Геологът Марк Маккинзи събира изкопаеми от около 50 години. "Знаех, че това са останки на голяма акула, но не познавах никого в Съединените щати, който изследва фосили на древни акули, затова не знаех къде да ги изпратя – казва той. – После видях научен отчет и разбрах, че Майсей се занимава с това, и му писах."

Изследователите от Американския музей за естествена история в Ню Йорк са представили своите изводи на годишната среща на Обществото по палеонтология на гръбначните в Далас.

 

Акула спаси... рибар в Тихия океан

Сензация!!! Акула спаси удавник, лутащ се в океана от три месеца, съобщават британските медии.Рибарят от Микронезия плавал отчаяно в ок...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно