По-добре котки, отколкото кучета… според еволюцията

17130
По-добре котки, отколкото кучета… според еволюцията

От еволюционна гледна точка котките са се оказали по-приспособени от кучетата, пише The Independent, като цитира изследване на швейцарски учени, публикувано в сп. PNAS.

Изследване на 2000 древни фосила е установило, че семейство котки исторически е било по-приспособено към оцеляване, отколкото семейство кучета, пише вестникът, като отбелязва, че именно заради котките са измрели повече от 40 вида кучета в Северна Америка.

Стартира кампания за отговорното отношение към котките у нас

Увеличение на популацията от бездомните котки, отчитат в големите градове у нас – София, Пловдив, Бургас, Добрич, Благоевград и С...

Това се случило в период, когато представители на семейство котки са пристигнали от Азия в Северна Америка преди около 20 млн. години. Именно след това количеството на видовете от семейство кучета се съкратило.

За причина послужило това, че котките обикновено се оказвали по-ефективни ловци, в резултат на което кучетата оставали без препитание.

Но изследователите не открили доказателства котки да са измирали заради кучета.

"Появата на котки в Северна Америка е оказала пагубно въздействие върху разнообразието на видовете кучета. Обикновено смятаме, че определяща роля в еволюцията на видовете играят климатичните изменения. Но се оказа, че по отношение на кучетата по-важна роля е изиграла конкуренцията между различните видове месоядни", обяснява Данел Силвестро от университета в Лозана, ръководител на изследването.

Световна мистерия: Защо котките влизат в кръг?

Собствениците на котки знаят, че домашните им любимци не се подават на особено лесна дресировка, както кучетата. Ето защо е много трудн...

Той добавя, че точните причини за превъзходството на котките над кучетата са неизвестни, но това може да е свързано с острите нокти, които древните котки са предали на своите опитомени потомци, каквито кучетата никога не са имали.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно