Прасетата също са способни на съчувствие

41211
Прасетата също са способни на съчувствие
Снимка: Getty Images/Guliver

Холандски учени установиха, че прасетата, досущ като хората, могат да изпитват съчувствие едно към друго, съобщава "Дейли мейл". Досега се считаше, че емпатията е присъща предимно за Хомо сапиенса. Но серия от сложни експерименти, проведени от екип специалисти от университета във Вагенинген установи, че тези животни са способни да съпреживяват емоциите си. Холандският екип тренирал прасета така, че те да предвиждат кога ще бъдат възнаградени или наказани.

Учените констатирали, че нетренирани техни събратя споделят стреса или радостта им. От проведените тестове станало видно, че представителите на този вид силно съпреживяват емоциите си. Практиката да бъдат разделяни тези животни в свинефермите се оказва особено жестока спрямо тях, предвид последните открития. В експериментите взели участие 16 прасета, разделени на групи, всяка от които се оглавявала от едно тренирано за награди и наказания животно. Наградите включвали лакомства, а наказанията - изолирането им в тесни помещения.

Трихинелоза по прасета в Смолянско, събират заразеното месо

Две проби от диви прасета са дали положителен резултат за трихинелоза. Това заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на х...

Прасетата не са единствените животни, които споделят емоциите си. На емпатия са способни слоновете, орангутаните и враните. Съчувствие при болка, но само при близки роднини, било открито при мишките. Плъховете споделят възбудата, страха и агресията на своите събратя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно