Предците ни използвали лунния календар още преди 20 000 години

8573
Предците ни използвали лунния календар още преди 20 000 години
Снимка: JoJan / CC BY 4.0 / Bennett Bacon et al.

Към днешна дата скални рисунки от различни периоди са открити в около 400 пещери в Европа и Британските острови. Най-древните от тях са датирани на възраст около 42 хиляди години. Основно това са абстрактни фигури, неразбираеми за нас. Има и някои по-стари символични рисунки, приписвани на неандерталците, но статутът им като живопис днес все още не е ясен.

С увереност можем да кажем, че преди около 37 хиляди години жителите на Европа са започнали да рисуват животни. Грациозни коне и отпечатъци от ръце са картините, които обикновено свързваме с палеолитното пещерно изкуство. Но не всичко е толкова просто.

Преди около 20 хиляди години хората, живеещи в Европа, започнали да допълват рисунките на животни с неразбираеми линии, точки и Y-образни символи. Авторите на статия, публикувана в Cambridge Archaeology Journal, предполагат, че тези привидно абстрактни точки и линии, разположени до изображенията на животни, всъщност са сложна система от протописменост, която показва разбирането на хората от онова време за размножителните сезони на важни местни видове.

Хората от европейския горен палеолит били ловци събирачи и се хранели с месо от животински видове като коне, елени и бизони. Когато тези животни сезонно се събирали на стада, били уязвими за хората. Способността да се изчисляват сезоните на размножаване в такава ситуация станала много полезна. Авторите на новото изследване смятат, че ловците събирачи не само са я притежавали, но и са знаели как да записват резултатите от своите изчисления.

Разглеждайки общия брой знаци (точки и линии), открити в стотици пещери, изследователите установили, че всички те са разделени на серии и никоя от серията не съдържа повече от 13 знака, което съответства на 13 лунни месеца във всяка година. „Предполагаме, че тези серии предават информация за поведението на животните в едни или други месеци“, пишат авторите. Те отбелязват, че пролетта „с нейните очевидни сигнали за края на зимата и съответните миграции на фауната към местата за размножаване“ може да е била отправна точка за лунния календар.

Bennett Bacon et al. / Cambridge Archaeology Journal

Общо авторите са изследвали повече от 800 такива серии от знаци около изображенията на определено животно. Учените открили силна връзка между броя на знаците и лунните месеци, в които се чифтосват конкретни животински видове.

Развивайки хипотезата си, учените се съсредоточили върху Y-образния знак, който според тях се отнася до конкретно събитие в жизнения цикъл на животното. Подобен статистически анализ потвърждава тяхното заключение, че разположението на Y-образния знак във всяка серия от знаци сигнализира за сезона на раждане при един или друг животински вид.

Освен това авторите смятат, че някои знаци може да носят информация за вероятността и честотата на определено метеорологично събитие, като снеговалежи или гръмотевични бури. „Способността да се поставят абстрактни знаци на явленията от околния свят, да се фиксират минали събития и да се предсказват бъдещи е била дълбоко интелектуално постижение“, се казва в статията.

Изследователите смятат, че такава система на записване може да се тълкува като протописменост. Ако изводите им са верни, то това са примери за най-ранната форма на писменост при Хомо сапиенс. В заключение учените отбелязват, че предстои много работа по изучаването на скалното изкуство – все още има знаци, които все още не са дешифрирани.

ОЩЕ: Открийте къде е бил домът ви в ерата на динозаврите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com