Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предварителни данни: Бустерна доза от ковид ваксината на AstraZeneca работи срещу Омикрон

23 декември 2021, 11:08 часа • 5052 прочитания

Три дози от ковид ваксината Vaxzevria на AstraZeneca и Оксфордския университет са ефективни срещу новия вариант на коронавируса Омикрон. Това съобщава Reuters, позовавайки се на лабораторно проучване на Оксфордския университет, което обаче още не е рецензирано от независим научен екип.

Според данните, неутрализиращите вирус антитела сред трета доза от ваксината са по-високи, отколкото при преболедували COVID-19 във всичките му известни преди Омикрон основни варианти. Месец след поставянето на бустерната доза, количеството вируснеутрализиращи антитела срещу Омикрон е толкова високо, колкото месец след втората доза срещу Делта варианта.

Reuters изрично уточнява, че проучването е направено от екип от Оксфордския университет, който не е работил по създаването на ковид ваксината.

Припомняме, че от AstraZeneca вече обявиха, че работят за вариант на ваксината си насочен специфично срещу Омикрон. От компанията информират, че работят с учени от южноафриканския регион за повече данни относно Омикрон.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес