Пресметнаха възрастта на гробницата на Христос в Йерусалим

11206
Пресметнаха възрастта на гробницата на Христос в Йерусалим
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Археолози изчислиха точната възраст на гробницата на Христос в Йерусалим. Гробницата в храма "Възкресение на Исус Христос" в Йерусалим, където се предполага, че той е бил погребан, се оказва построена по времето на император Константин Велики. Това означава 300 години след разпъването на Исус Христос на кръста, пише научно-популярното издание National Geographic, цитирано от БГНЕС.

"Интересно е, че проби от цимента, открити от нас в тази гробница, не само помогнаха да бъдат открити следи от най-първия ѝ вариант, но и потвърдиха, че тя на няколко пъти е била обновявана и преустройвана през последните столетия". Това каза Антония Моропулу от Националния технологичен университет в Атина, която ръководи разкопките.

Христос е изглеждал така?

Ричард Нийв, учен от университета в Манчестър, Великобритания, публикува образа на Исус Христос, пресъздаден със средствата на съдебно-...

Според легендите, гробницата на Христос е била открита в началото на четвърти век от императрица Елена - майката на първия християнски император на Рим – Константин. По-късно около гробницата е бил построен храмов комплекс, който е просъществувал седем века, докато не е бил разрушен от арабските завоеватели в началото на XI век. Това е станало повод за Първия кръстоносен поход през 1095 година. След превземането на Йерусалим, кръстоносците възстановили част от комплекса и построили храма "Възкресение на Исус Христос" във вида, в който е стигнал до нас. Дълго време се е смятало, че първоначалната крипта е била унищожена. Миналата година обаче археолози, по време на реставрация на храма, открили надгробен камък, поставен през 1555 година, а под него - още една по-древна плоча и останките от основата.

Учените решили да датират това съоръжение. Те открили няколко фрагмента от строителния разтвор, използван за скрепяване на камъните от основата и древната плоча. Те направили анализ на времето на полуразпад на радиоактивните елементи в пясъка и по този период на полуразпад са установили, че гробницата е била изградена около 345 г. от н. е. Това е времето на управление на Константин и неговите синове Константин Втори и Констанций Втори. Според археолозите, това е сериозен аргумент в полза на това, че гробницата действително може да е построена от император Константин и неговата майка. Учените подчертават, обаче, че за момента няма никакви доказателства, че в пещерата, скрита под камъка, е бил погребан Христос.

Голяма част от пещерата остава погребана под камъните на първоначалната гробница и по-късни късни сгради, издигнати през Средновековието. Учените се надяват по-нататъшни изследвания на артефактите да помогнат за изясняване на въпроса дали наистина в гробницата е бил погребан Христос, както и други детайли, като например колко често е бил разрушавана и възстановявана за седемнадесет века.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com