Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първите фермери в Скандинавия избили ловците събирачи

12 февруари 2024, 07:50 часа • 2789 прочитания

След пристигането на първите фермери в Скандинавия преди 5900 години популацията на ловците събирачи била унищожена в рамките на няколко поколения, сочи ново изследване от университета Лунд в Швеция.

Резултатите, които противоречат на преобладаващото мнение, се основават на ДНК анализ на скелети и зъби, открити в днешна Дания, пише Arkeonews.

ОЩЕ: Най-древните ездачи препускали из България преди 5000 години

Обширното изследване е публикувано в четири отделни статии в списание Nature. Международен изследователски екип е направил нови заключения за ефектите от миграцията върху древните популации чрез извличане на ДНК от скелетни части и зъби на праисторически хора.

Наред с други неща изследването показва, че през последните 7300 години в Дания е имало две почти пълни смени на населението. Първата промяна на популацията се е случила преди 5900 години, когато земеделска популация с различен произход и външен вид е изтласкала събирачите, ловците и рибарите, които преди това са населявали Скандинавия. В рамките на няколко поколения почти цялата популация на ловците събирачи е била унищожена.

„Този преход преди беше представян като мирен. Нашето изследване обаче показва обратното. В допълнение към насилствената смърт е вероятно новите патогени от добитъка да са довършили много събирачи“, казва Ан Биргит Нилсен, геолог и ръководител на лабораторията за радиовъглеродно датиране в университета в Лунд.

Хиляда години по-късно, преди около 4850 години, се е случила друга промяна на населението, когато хора с генетични корени в Ямната култура – скотовъдци с произход от Южна Русия – дошли в Скандинавия и унищожили предишното земеделско население. Още веднъж, това може да включва както насилие, така и нови патогени.

Тези хора с едри кости са водили полуномадски живот в степите, опитомявали са животни, отглеждали домашен добитък и се придвижвали на големи площи с коне и каруци. Хората, които се заселват в Скандинавия, са смесица между Ямната култура и източноевропейските неолитни хора. Този генетичен профил е доминиращ в днешна Дания, докато ДНК профилът на първата фермерска популация е по същество изтрит.

„Този път също е имало бърза смяна на населението, без практически никакви потомци от предшествениците. Нямаме толкова много ДНК материал от Швеция, но наличното сочи подобен ход на събитията. С други думи, много шведи до голяма степен също са потомци на тези полуномади“, казва Ан Биргит Нилсен, която е предоставила количествени данни за полени, които показват как се е променила във връзка с промените в населението.

Резултатите не само преобръщат предишни теории за любовни и мирни срещи между групи хора. Изследването също така предоставя задълбочено разбиране на историческите миграционни потоци и интерпретацията на археологически находки и промени в растителността и използването на земята, открити в палеоекологичните данни.

ОЩЕ: Хората заселили Земята заради мъст и предателство

„Резултатите ни помагат да подобрим знанията си за нашата наследственост и разбирането ни за развитието на определени заболявания. Нещо, което в дългосрочен план може да бъде от полза, например в медицинските изследвания“, заключава Ан Биргит Нилсен.

Освен университета в Лунд в изследването са взели участие около 40 европейски, американски и австралийски висши учебни заведения и организации.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес