Ракът е стар колкото многоклетъчните организми на Земята

48633
Ракът е стар колкото многоклетъчните организми на Земята
Снимка: Thinkstock

Ракът е древен колкото многоклетъчните организми и вероятно ще съществува колкото и живота на Земята, предаде ДПА, позовавайки се на резултатите от изследване на международен екип от учени, публикувано в сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Под ръководството на Томас Бош от университета на Кил, Германия, екипът е открил "естествено случващи се" тумори при два различни вида хидри - група дребни тръбообразни животни с пипала, чиито тела се състоят от два пласта клетки, разделени отпихтиеста преграда. Еволюционно много стари, хидрите са сладководни сродници на коралите, морските анемони и медузите.

Изгарянията трябва да се третират с топла, а не със студена вода

Пускането на студена вода върху малки изгорени участъци от кожата е общо познат начин за третиране на изгарянията. Швейцарските учени ...

"Ракът е стар колкото многоклетъчните организми на Земята и вероятно никога няма да бъде изкоренен напълно", казва Томас Бош. Причинен от ДНК мутации в клетките, ракът се характеризира с неконтролируемо размножаване на клетки с аномалии, които образуват тумори и имат способността да проникват в нормалните телесни тъкани и да ги унищожават.

Изследователите обясняват, че хидрите с тумори са били със "съществено отслабено общо състояние", както и че вкарването на туморни клетки в здрави хидри предизвиква развитие на ракови образувания и при тях. "Инвазивността на рака също е еволюционно стара характеристика", казва в заключение Томас Бош.

Специалистите обясняват, че изследването на първични животни като хидрите дава важна информация за механизмите на развитие на туморите при хората.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно