X
 
 

Разчитат древни свитъци от изченалия Херкулан

3268 0
photo of Разчитат древни свитъци от изченалия Херкулан
Снимка: iStock/Guliver
Учени от университета в Кентъки измислиха начин да разчетат свитъци, които са се запазили при изригването на Везувий през 79 от н.е. Новият подход включва използването на изкуствен интелект и високоенергийно рентгеново лъчение, съобщава вестник The Guardian, цитиран от БГНЕС.

Експертите ще проучат два навити овъглени свитъка – част от колекция от 1800 древни документа от изпепелената библиотека на Херкулан. Останки от нея са били открити още през 1753 г. по време на разкопки в древния римски град Херкулан, който подобно на Помпей е унищожен по време на изригването на вулкана. Свитъците са се намирали сред руините на вила, за която се предполага, че е принадлежала на тъста на Гай Юлий Цезар.

Учени разкриха ужасната смърт на жителите на Помпей

Италиански учени-археолози са изследвали останките на загиналите в резултат от изригването на вулкана Везувий през 79-та година от нова...

Опитите да бъдат разгърнати почти напълно унищожили свитъците или мастилото по тях избледняло от въздуха. Използването на рентгенови лъчи се е смятало за съмнителен подход, тъй като в мастилото има въглен, който при снимка не създава контраст между текста и хартията. В същото време в мастилото са открити следи от олово, но количеството метал е било толкова малко, че не било възможно да се разчетат надписите само с помощта на текста, получен при рентгенографията.

Новият подход се състои в това, че изкуственият интелект ще анализира рентгеновите снимки, като разкрива малките разлики (например измененията в структурата на влакното на папируса) между участъците, където има мастило и празната хартия. В момента системата преминава тестове с образци на текст, видим с невъоръжено око. Изследването на самите свитъци ще започне в близките месеци.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители