Разкрития: Uber използвала бивши агенти на ЦРУ за шпионаж

2457
Разкрития: Uber използвала бивши агенти на ЦРУ за шпионаж
Снимка: Getty Images/Guliver

Американската компания Uber, която е популярна по цял свят заради таксиметровите си услуги, е наемала бивши служители на ЦРУ, за да следят конкурентите и да научава търговските им тайни, предаде ABC.

Признанието за практиката е направено от бивш мениджър на компанията и то пред съд в Сан Франциско. Става въпрос за Ричард Джейкъбс, който се яви пред съда по дело за кражба на технологии, по което компанията Waymo, разработваща безпилотни автомобили, има претенции към Uber.

Започва разследване срещу Uber за шпионаж и нелоялна конкуренция

ФБР и прокуратурата на Ню Йорк започнаха разследване срещу компанията Uber по подозрение, че тя е използвала неправомерно специален соф...

Според Джейкъбс, Uber е наемала и бивши служители в ЦРУ за да помагат на компанията да прониква в компютърните мрежи на конкурентите. Според него операциите са се извършвали извън САЩ.

В Uber Джейкъбс отговаряше за сигурността, но беше уволнен преди седем месеца. След това адвокатът му изпрати в съда 37-странично писмо в което твърди, че наетият от Uber екип се е занимавал с кражба на търговски тайни и след това се опитвал да замете следите с използване на специални компютри и устройства, които прикриват "цифрови следи", пише БГНЕС.

Джейкъбс потвърди в съда данните и след това Waymo поиска от съдията да отложи началото на изслушванията по същество, които трябваше да започнат през следващата седмица, за да има време за събиране на допълнителни доказателства.

Waymo е част от холдинга Alphabet, компанията-майка на Google. През февруари тя поиска забрана за Uber и дъщерната ѝ компания Otto да използва технологии за безпилотен автомобил. Waymo обвини Uber и Otto в кражба на технологии и по-конкретно на специалния лазерен радар (наричан лидар), който е предназначен за използване в безпилотните автомобили. Компанията поиска и парична компенсация от 1,9 милиарда долара. Waymo твърди, че съоснователят на Otto Антъни Левандовски е откраднал над 14 хиляди конфиденциални компютърни файла, сред които и чертежи на лидара.

Изпълнителният директор на Uber подаде оставка

Съоснователят и изпълнителен директор на Uber Травис Каланик подаде оставка, предаде Business Insider. Каланик, който беше решил да ос...

През август Otto стана собственост на Uber срещу 680 милиона долара. През май Uber уволни Левандовски от поста водещ инженер като обясни действието си с нежелание да съдейства на лицата, които разследват това дело. В същото време компанията отхвърля изцяло обвиненията по свой адрес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com