Роботите като хората - първа гигантска стъпка

5894
Роботите като хората - първа гигантска стъпка
Снимка: iStock

Опознаването на тялото е нещо, което помага на хората във всички аспекти на живота - от придвижването, през обличането, до това да разберем кога има травма, която възпрепятства способностите ни. Сега екип от Колумбийския университет по инженерство е създал първия робот, който може да си създаде представа за себе си, съобщава "Стъди Файндс".

Хората придобиват знания за модела на собственото си тяло още като бебета. Новият робот прави същото. Без никаква помощ от страна на изследователите, техният робот създава кинематичен модел на себе си, който използва, за да планира движения, да постига цели и да избягва препятствия в редица различни ситуации. Роботът дори е способен да разпознава и компенсира повреди, които забавят работата му. В известен смисъл роботът се е самоосъзнава.

Мъск подготвя съкращения в "Тесла", робот заменя хората

Илон Мъск е обявил, че се подготвят съкращения в автомобилостроителната компания "Tesla". "Ще се наложи да бъдат освободени около 10% ...

Авторите на изследването казват, че са постигнали това, като са поставили робота в средата на кръг от пет стрийминг камери. Експериментът е подобен на това да поставите дете в зала с огледала и да го оставите да изследва как изглеждат всички негови черти и движения. Също като детето, роботът се извивал и оглеждал, за да научи как изглежда, докато изпълнява различни двигателни команди. След три часа роботът спрял, сигнализирайки, че неговата дълбока невронна мрежа е приключила с изучаването на връзката между двигателните му действия и пространството, което заема, докато ги изпълнява.

"Бяхме наистина любопитни да видим как роботът си представя себе си. Но не можете просто да надникнете в една невронна мрежа, тя е черна кутия", казва Ход Липсън, професор по машинно инженерство и директор на лабораторията за креативни машини на Колумбийския университет, в съобщение за медиите.

Инженерите от Колумбийския университет обясняват, че даването на възможност на роботите да си представят себе си без чужда помощ може да бъде важна стъпка напред в автоматизацията. Тъй като в момента все повече работни места разчитат на роботи, машина, която може да следи за собственото си износване или да открива "нараняване" и да го компенсира, би поддържала производството в движение. Авторите на изследването твърдят, че обществото се нуждае от роботи, които са по-самостоятелни и могат да се обръщат за помощ или да компенсират спадовете в собствената си производителност.

"Ние, хората, очевидно имаме представа за себе си. Затворете очи и се опитайте да си представите как ще се движи собственото ви тяло, ако трябва да предприемете някакво действие, например да протегнете ръце напред или да направите крачка назад. Някъде в мозъка си имаме представа за себе си, модел на себе си, който ни информира какъв обем от непосредственото ни обкръжение заемаме и как този обем се променя при движението ни", обяснява първият автор на изследването Боюан Чен, понастоящем доцент в Университета Дюк.

Трябва ли роботите да се самоосъзнават?

10 умения на работното място, които роботите не притежават

Машините вече могат да правят много неща, които човечеството смяташе за невъзможни преди няколко десетилетия, но все още има човешки ум...

Липсън признава, че самоосъзнаването на роботите е противоречива тема.

"Самомоделирането е примитивна форма на самосъзнание. Ако един робот, животно или човек има точен самомодел, той може да функционира по-добре в света, да взема по-добри решения и има еволюционно предимство", казва изследователят.

Въпреки рисковете, свързани с предоставянето на по-голяма автономия на машините, Липсън твърди, че степента на самосъзнание на този конкретен робот е "тривиална в сравнение с тази на хората, но трябва да се започне отнякъде. Трябва да вървим бавно и внимателно, за да можем да извлечем ползите, като същевременно сведем до минимум рисковете."

ОЩЕ: Тенденции и иновации, които ще станат реалност през 2022 г.

Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com