Ръкопис на Галилео Галилей се оказа фалшификат (СНИМКА)

3338
Ръкопис на Галилео Галилей се оказа фалшификат (СНИМКА)
Снимка: Cristiano Banti / Public Domain

Американският историк Ник Уайлдинг е открил, че ръкописът на Галилео Галилей от библиотеката на Мичиганския университет е фалшификат. Предполага се, че той е направен от известния фалшификатор Тобия Никотра през 30-те години на миналия век. Това се съобщава в прессъобщение на Мичиганския университет.

В продължение на почти век библиотеката на Мичиганския университет пази документ от една страница, за чийто автор се счита известният италиански физик и астроном Галилео Галилей. За първи път за ръкописа става известно през 1934 г., когато на аукцион са изложени артефакти, събрани от богат колекционер на ръкописи и стари книги. Тогава се посочва, че автентичността на ръкописа на Галилей е установена от италианския кардинал и архиепископ на Пиза Пиетро Мафи, живял през 1858 – 1931 г.

University of Michigan

През 1938 г. ръкописът е дарен на Мичиганския университет. Текстът на този ръкопис се състои от две части. В първата от името на Галилей венецианският дож е информиран за новопостроен телескоп. Втората съдържа бележки за наблюденията на Юпитер и неговите луни. Оригиналното писмо до дожа се пази в Държавния архив на Венеция.

Американският историк Ник Уайлдинг от Университета в Джорджия, който получава известност след разкриването на фалшиво копие на „Сидерей Нунций“ на Галилео Галилей, работел върху нова книга за италианския физик. Той се заинтересувал от чернова на писмото на учения, което се съхранява в библиотеката на Мичиганския университет, затова се обърнал към куратора на библиотеката Пабло Алварес, изразявайки съмнения относно автентичността на документа.

Уайлдинг обърнал внимание на това, че водният знак върху хартията съдържа монограмите на нейния производител – AS, и мястото на производство – BMO. Последният монограм обозначава италианския град Бергамо, но на учените не са известни други документи с такъв воден знак, написани преди 1770 г. (Галилей умира през 1642 г.). Историкът стигнал до извода, че съхраняваният ръкопис на Галилей е фалшификат от XX век (предполагаемо от 30-те години на миналия век), създаден вероятно от известния фалшификатор Тобия Никотра. Независима експертиза на Мичиганския университет потвърдила заключението на Уайлдинг.

Миналата година стана ясно за друг подправен исторически документ. Тогава учените от Йейлския университет доказаха, че картата на Винланд, представяна за древна карта на Америка отпреди откриването ѝ от Колумб, представлява фалшификат, изработен през ХХ век. (Винланд е името, дадено на Северна Америка от скандинавските народи в началото на XI век – б.р.)

Yale University 

Учените са установили, че фалшификатът е направен върху пергамент от XV век, но всички линии и надписи на картата са направени с мастило, появило се в началото на миналия век, което става ясно по следите от титан.

Картата на Винланд, показваща Америка като голям остров на запад от Гренландия, се появява за първи път в книжарница в Женева през 1957 г. и скоро е придобита от американски меценат за Йейлския университет. За първи път широката общественост научава за нея от книга, публикувана през 1965 г. Това се случва малко след откриването на викингско селище от XI век в Нюфаундленд, затова учените предположили, че предколумбовата карта е автентична и принадлежи на скандинавците.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как бе разшифровано "дяволско писмо" от XVII век

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно