Как бе разшифровано "дяволско писмо" от XVII век

37272
Как бе разшифровано "дяволско писмо" от XVII век
Снимка: Daniele Abate

В света има много тайни, които чакат да бъдат разкрити. Често това се случва поради развитието на новите технологии, които позволяват, понякога буквално, да се погледне на определена мистерия на древността от различен ъгъл. Дяволският ръкопис от XVII век, който криптографите едва сега са успели да дешифрират, със сигурност принадлежи към такива тайни.

В момента преводът на „писмото на дявола“, който е вид исторически документ, представлява интерес по-скоро като източник на своята епоха. Но това изобщо не означава, че тайната, която продължава да вълнува католическата общественост в Италия, е второстепенна и нейното разрешаване не е важно.

Как се е появило писмото на обсебената от дявола монахиня

„Писмо от дявола“ е шифрован документ от XVII век, написан от монахинята Мария Крочифиса дела Кончезионе (Изабела Томази в света), по свидетелства на съвременници, „обсебена от дявола“. Снимка: Daniele Abate

От 15-годишна възраст младата Изабела живеела в манастира на светите бенедиктинки в град Палма ди Монтекиаро в Сицилия. Докато било на острова, момичето често получавало припадъци, които смятало за изкушение на сатаната, който искал да отблъсне Изабела от монашеската служба. Това продължило дълго време и на 31-годишна възраст дяволът изпратил писмо на монахинята.

Това се случило по следния начин. Една сутрин през 1676 г. Изабела се събудила с мастило по ръцете и лицето. На масата тя намерила лист хартия със загадъчен текст. Тъй като Изабела не си спомняла онзи ден да е сядала да пренаписва на книги, тя решила, че в нея се е вселил самият Луцифер, който написал манускрипта с нейната ръка. Обсебената от дявола монахиня съобщила тази информация на другите сестри.

Манускриптът на Войнич: тайнствената книга, която никой не може да прочете

„Посланието на дявола“ представлявало писмо, състоящо се от 14 реда с най-неразбираемо съдържание. Убедена, че е била подложена на влиянието на нечисти сили, авторката, или по-скоро изпълнителката на „писмото на дявола“ сменила името си на Мария Крочифиса.

Благодарение на полученото „послание от дявола“, Мария Крочифиса спечелила уважението на други сестри в Палма ди Монтекиаро, въпреки че тя също не можела да дешифрира дяволския ръкопис въпреки „съавторството“.

Самото „писмо на дявола“ до обладаната монахиня е запазено на територията на манастира, като ясно доказателство за контакт с неземни сили. Днес оригиналният ръкопис се съхранява в сицилианската катедрала в Агридженто, а копие се намира в Палма ди Монтекиаро, което е изложено на обществено изложение в бенедиктинския манастир.

Как учените разшифроваха писмото на дявола

За да разшифроват писмото на обладаната от Луцифер монахиня, съвременни експерти прибегнали до не по-малко дяволска технология на Тъмната мрежа. Снимка: Markus Spiske / Unsplash

С разшифроването на текста, или по-скоро на символите на това съобщение, се занимавали различни специалисти в продължение на почти триста години. Но през изминалото десетилетие късметът се усмихнал на група италиански изследователи от научния център Лудум. Символично е, че подобно на манастира, той се намира в Сицилия. Самото разшифриране на писмото като послание на дявола първоначално се възприемало от експертите със скептицизъм.

Тъй като писмото на дявола до монахинята било написано от самата нея, логично е да се предположи, че Мария Крочифиса е създала свой собствен език. Версията за създадената от нея измама развързала ръцете на учените.

За да дешифрират текста на писмото на дявола и да го прочетат, те използвали алгоритъм за декриптиране, открит в скрит сегмент на интернета DarkNet.

„Чухме за софтуер, който според нас се използва от разузнавателните служби за декриптиране“, казва Даниеле Абате, директор на центъра Лудум.

Защо Моисей е изобразяван с рога

Откритият в Тъмната мрежа алгоритъм и заредените в него методи за разшифроване на стандартни съкратени символи на различнипопулярни в Късното средновековие езици позволили да се установи, че сестра Мария наистина е използвала някои от тях, за да състави „писмото на дявола”.

Програмата установила, че писмото на обладаната от дявола монахиня съдържа смесица от думи от такива древни азбуки като гръцка, латиница, руническа и арабска, тоест текстът е написан едновременно на кирилица, латиница и символи, което говори за широкия кръгозор на жената.

След това учените анализирали как се повтарят символите в писмото и за да намерят гласните, леко подобрили алгоритъма за декриптиране, открит в Тъмната мрежа.

„Заредихме софтуера с древногръцки, арабски и рунически азбуки и латиница. И това наистина е нещо дяволско“, казва Даниеле Абате.

Какво казва дешифрираното „писмо на дявола“?

Сестра Мария сигурно е знаела няколко езика и въз основа на тях е измислила свой собствен. Поне така гласи разшифрованото писмо на обладаната от дявола монахиня, и информацията, получена от него. Но дали това е било съзнателно действие, все още не е ясно. Снимка: Isabella and Zsa Fischer / Unsplash

Според изследователя те не са имали особени надежди за резултата. Екипът му смятал, че може да разбере само няколко думи. Но в процеса на дешифриране на посланието на дявола станало ясно, че монахинята добре е владеела езици.

Текстът, който бил прочетен след разшифроването на дяволското писмо, наистина миришел на ад. В него се споменава Велзевул, както и богът "Христос Зороастрийски" и името на митологичната река Стикс, която тече в отвъдния свят според представите на древните гърци и римляни, а също и през ада във версията на Данте и неговите последователи.

Но общият смисъл на тези 14 реда е мъглив, ако изобщо съществува. Редица експерти са склонни да вярват, че Мария Крочифиса е страдала от шизофрения или някакво биполярно разстройство, при което в нея се е „вселявал“ дяволът, изисквайки да запише посланията му.

Последният шифър на Да Винчи

Възможно е, имайки уникални способности в конструирането на езици, сестра Мария да е страдала от автоматично писане. Явлението се състои в това, че човек започва да пише странни текстове сякаш под диктовка - понякога на несъществуващи езици, използвайки никому неизвестни символи. Това може да обясни защо в една част от разшифрованото писмо на монахинята „дяволът“ заявява за отсъствието на Бог, а в друга пише, че „Бог смята, че може да освободи смъртните“.

Очевидно сестра Мария би могла сериозно да мисли, че това е своеобразно послание от дявола и е обсебена от Луцифер, но дешифрираното писмо косвено свидетелства за това, че най-вероятно цялата мистификация, свързана с този текст, е плод на труда на самата Мария Крочифиса, която изобщо не била против подобно изкушение, като го обърнала в своя полза и постигнала значително уважение сред монахините.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com