САЩ и Русия се похвалиха с успехи в разработката на ваксина и лек срещу коронавируса

5269
САЩ и Русия се похвалиха с успехи в разработката на ваксина и лек срещу коронавируса
Снимка: iStock/Guliver

Експерименталната коронавирусна ваксина на компанията Moderna е показала обещаващи резултати при изпитването ѝ в ранен стадий върху хора, сочат данни, публикувани в New England Journal of Medicine.

Всички 45 пациенти, включени в изследването, произвеждат неутрализиращи антитела, които показва "здрав" имунен отговор на поставената ваксина, информира БНР. Съгласно информацията, няма данни и при някой от пациентите да е имало сериозен страничен ефект - един от тях е отстранен от проучването, защото му се е появил страничен здравословен проблем, който няма нищо общо с ваксината. Става въпрос за уртикария.

Русия иска да ваксинира срещу коронавирус още през есента - как ще стане това?

Препаратите срещу коронавирус в Русия се тестват по съмнителен начин, за да се изпълни амбициозния план на президента на страната Влади...

Направени са няколко ваксинации, като след първата никой не е имал температура, а след втората само един човек е вдигнал температура от 39,6 градуса - в групата, получила най-голяма доза, 250 µg. Наблюдавани са и характерни за ваксина ефекти - наболяване на убоденото място, както и краткотрайно зачервяване.

"Тези данни от Фаза 1 показват, че ваксинацията с mRNA-1273 (експерименталната ваксина на Moderna) предизвиква здрав имунен отговор при всички нива на дозата и ясно подкрепят избора на 100 µg в първоначален и засилващ се режим като оптималната доза за проучването във Фаза 3", заяви главният медицински представител на компанията Moderna Тал Закс. Той добави, че проучването на ваксината във Фаза 3 ще започне по-късно този месец.

Междувременно, учени от Института по молекулярна и клетъчна биология на сибирския филиал на Руската академия на науките (РАН) първи в Русия са получили антитела, които неутрализират коронавируса SARS-CoV-2. Това съобщи пред РИА Новости съветникът по перспективните проекти на филиала Олга Дорохова, предаде БГНЕС.

"За това бяха използвани кръвни проби от преболедували COVID-19 донори и уникална технология за сортиране на единични В-лимфоцити", казва Дорохова.

Главният инфекционист на САЩ не вярва, че ще има ваксина за имунитет до живот срещу коронавируса

Действието на всяка ваксина срещу коронавирус ще бъде ограничено във времето, заяви директорът на американския институт по инфекциозни ...

Според нея, получените антитела са в състояние да блокират взаимодействието на вируса посредством S-протеина му и мембранния ензим-рецептор ACE2 в човешката клетка и съответно да предотвратят проникването на SARS-CoV-2 в човешки клетки. По-нататъшните изследвания в тази посока ще помогнат за създаването на лекарства за специфична терапия и профилактика срещу COVID-19.

"Освен това получените материали ще ни позволят да проучим характеристиките на защитния имунитет при коронавирусна инфекция и ще бъдат използвани при подобряване на ваксините", добави Дорохова.

Имуногенетичната лаборатория на РАН под ръководството на Александър Таранин, доктор по биологични науки, се занимава със създаването на молекулярна диагностика и терапия на заболявания, функционалния анализ на човешките протеини, както и възстановяването на молекулярната еволюция на имунната система.

Още: "Вече излизат първите резултати от клинични проучвания на две ваксини"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com