Ще получат ли своето признание австралийските аборигени? (СНИМКИ)

2357
Ще получат ли своето признание австралийските аборигени? (СНИМКИ)
Снимка: Getty images

Първите обитатели на Австралия са се появили на континента преди 65 хил. години. Разнообразни и културно своеобразни, аборигените са представени от повече от 250 различни езикови групи, разпространени из цяла Австралия. Днес около 3% от населението на Австралия има аборигенско наследство, съобщи „National Geographic”.

Но произходът и съдбата на коренното население на Австралия все още са обект на разгорещени дебати - от социалните различия до правното представителство и дори до това дали насилието над тях наистина може да се счита за геноцид. Ето какво трябва да знаете за тези коренни жители.

Кои са австралийските аборигени?

Още: Ще спаси ли изкуствената миграция изчезващите видове?

Австралийските аборигени се разделят на две групи: аборигени, които са свързани с тези, които вече са обитавали континенталната част на Австралия, когато Великобритания започва да колонизира острова през 1788 г., и островитяни от Торесовия проток, които произхождат от жителите на островите от Торесовия проток - група острови, които са присъединени към Куинсланд, Австралия, през 1879 г.

Снимка: Getty images

От правна гледна точка "австралийски абориген" е "лице от аборигенски произход или от остров Торесов проток, което се идентифицира като абориген или от остров Торесов проток и е прието като такова от общността, в която живее".

Още: Произходът на вълшебните кръгове остава загадка

Аборигенски произход

През 2017 г. генетично проучване установи, че всички днешни представители на Първите нации са свързани с обща група предци, членове на отделно население, появило се на континента преди около 50 000 години.

Как са стигнали дотам? Смята се, че хората са мигрирали към Северна Австралия от Азия, използвайки примитивни лодки. Според една от съвременните теории самите тези ранни мигранти са излезли от Африка преди около 70 000 години, което би ги превърнало в най-старата човешка популация, живееща извън Африка, припомня БГНЕС.

Британско заселване

Още: Австралия с референдум за правата на аборигените

Когато британските заселници започват да колонизират Австралия през 1788 г., се предполага, че там са живели между 750 000 и 1,25 милиона австралийски аборигени. Скоро епидемии опустошават коренното население на острова, а британските заселници завземат земите им.

Въпреки че някои представители на Първите народи се съпротивляват - до 20 000 души загиват в насилствени конфликти по границите на колонията - повечето са покорени от кланета и обедняване на техните общности, тъй като британските заселници завземат земите им. Изследователите са документирали поне 270 масови убийства на австралийски аборигени през първите 140 години на Австралия и въпреки че терминът "геноцид" остава спорен, хората, свързани с първите обитатели на континента, са широко считани за унищожени чрез насилие.

Откраднатите поколения

Между 1910 и 1970 г. правителствените политики на асимилация водят до насилствено извеждане от домовете на между 10 и 33% от децата на австралийските аборигени. Тези "откраднати поколения" са настанени в приемни семейства и институции и им е забранено да говорят родния си език. Имената им често са променяни.

Още: Австралия върна на аборигените тропическа гора на 180 млн.години (ВИДЕО)

До 1965 г. повечето представители на Първите нации не получават пълноправно гражданство или право на глас. Едва през 1967 г. австралийците гласуват, че федералните закони ще се прилагат и за австралийските аборигени. Това означава, че австралийските аборигени и жителите на Торесовия проток ще бъдат считани за част от населението на Австралия и че Австралия може да приема закони, които те са длъжни да спазват.

Снимка: Getty images

През 2008 г. австралийският министър-председател Кевин Ръд поднесе национално извинение за действията на страната спрямо откраднатите поколения; оттогава Австралия работи за намаляване на социалните различия, с които се сблъскват австралийските аборигени.

Борбата продължава

Днес австралийските аборигени все още се борят да запазят древната си култура и се борят за признаване - и възстановяване - от страна на австралийското правителство.

През 2023 г. австралийците с огромно мнозинство отхвърлиха национален референдум, който предвиждаше признаване на аборигените в конституцията и създаване на консултативна група, която да обсъжда съответните въпроси в парламента. Въпреки че мнозинството от гласоподавателите от коренното население казаха "да" на предложението, повече от 60% от австралийците гласуваха против мярката.

Неуспехът на референдума беше възприет като удар от много австралийски аборигени, които обявиха седмица на мълчание и размисъл след провеждането му.

Напредъкът в други области обаче все още е налице. Въпреки че Австралия никога не е сключвала договор с жителите на Първите нации - единствената страна в Британската общност, която не е ратифицирала такъв договор - някои австралийски щати поемат нещата в свои ръце.

Щатът Виктория вече е създал рамка за преговори за сключване на договор и се очаква да стане посредник в първото по рода си споразумение, което ще признае суверенитета на австралийските аборигени, ще компенсира жертвите на исторически несправедливости и ще включи заключенията на комисията за установяване на истината, която разследва историческите и съвременните неравенства, пред които са изправени хората от Първите нации. Усилията, както казва историкът и автор на книги за аборигените Джаки Хъгинс, са опит да се "поправи самата тъкан на нашето общество".

Все пак ще е необходимо нещо повече от договор, за да се излекуват дълбоките рани от колониалното наследство на Австралия. Междувременно австралийските аборигени твърдят, че независимо дали държавата го признава или не, те притежават суверенитет, който, по думите на националния конгрес, свикал референдума, "никога не е бил отстъпван или погасяван", каза той.

Още: Австралия ще плати обезщетения на хора от коренното население

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно