Ще връщат към живот хора в мозъчна смърт

16653
Ще връщат към живот хора в мозъчна смърт
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Американски неврофизиолози от компанията BioQuark получиха разрешение за експеримент по "възкресяване" на мозъка на хора, намиращи се в терминална кома, съобщава Popular Mechanics.

Инсулти и различни травми на главата често водят до състояние, което медиците наричат "мозъчна смърт". В такива случаи тялото може да остане живо, ако се поддържа с апарати за изкуствено дишане и извеждане на отпадъците от жизнената дейност, но мозъкът вече не функционира.

Защитниците на мозъка се оказаха негови врагове

Учените от Института Солк са открили белтъци, които помагат на главния мозък да остава "чист", като премахват от него мъртвите неврони....

Фактически човек в такова състояние може да се признае за мъртъв, тъй като не може да живее самостоятелно.

"Мозъчната смърт", както обясняват учените от BioQuark, настъпва поради това, че критично важните за жизнената дейност долни отдели на мозъчния ствол загиват в резултат на травми или хроничен недостиг на кислород. Тяхната гибел обикновено е фатална за човека, тъй като без тях тялото дори не е способно да диша самостоятелно и да управлява работата на сърцето.

Тази седмица регулаторните органи на САЩ са издали първото в историята на медицината разрешение за опити, в рамките на които учените от BioQuark ще се опитат да възстановят част от функцията на мозъчния ствол.

Изследователите планират да използват синтетичен белтък с названието BQ-A, специални стволови клетки, лазерна стимулация на мозъка и електростимулация на срединния нерв.

Невронауките: загадка ли е все още човешкият мозък?

„Срещите на бъдещето“ е поредица от дебати, организирани от Френския институт, които ще засегнат предизвикателствата на на...

Сега специалистите от BioQuark търсят двадесет "доброволци", чиито роднини ще дадат разрешение за опити по тяхното "възкресяване". Тези опити няма да се провеждат в САЩ, а в Индия, а първите резултати се очакват два-три месеца след началото на лечението.

Успехът на тези експерименти ще отвори пътя към по-амбициозни проекти по спасяване на мозъка от смърт при кома, вегетативно състояние и различни дегенеративни заболявания на мозъка.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com