Синтезирано в България лекарство удвоява шансовете за отказване от тютюнопушенето

10966
Синтезирано в България лекарство удвоява шансовете за отказване от тютюнопушенето
Снимка: iStock/Guliver

Ако 2024 г. е годината, в която най-накрая ще откажете цигарите, учените твърдят, че има достъпно и ефективно лекарство, което може да ви помогне да откажете цигарите - ако живеете в подходящите страни.

Цитизин

Цитизинът, съединение на растителна основа, помага на пушачите в Източна Европа от 60-те години на миналия век. Сега екип в Аржентина научно доказа, че лекарството може да увеличи повече от два пъти шансовете за успешно отказване от тютюнопушенето в сравнение с приема на плацебо, съобщи Study Finds.

Още: Краят на една утопия. Нова Зеландия промени курса към тютюнопушенето, въпреки че искаше да го изкорени тотално

Цитизинът действа, като облекчава симптомите, които се появяват, когато човек спре да пуши. Първоначално синтезиран в България през 1964 г. под търговската марка Tabex, по-късно той разширява обхвата си в други източноевропейски и азиатски страни. Неотдавна, през 2017 г., той беше представен в Полша като лекарство с рецепта - Desmoxan, и в Канада като натурален здравен продукт без рецепта - Cravv, предаде БГНЕС.

Въпреки доказаната му ефективност и безопасност, цитизинът не може да се закупи в много страни, включително в САЩ. Той не е лицензиран и не се предлага на пазара в повечето страни извън Централна и Източна Европа, което оставя много региони, особено страните с ниски и средни доходи, без достъп до това потенциално животоспасяващо лечение.

Ефективно и евтино

"Нашето проучване допълва доказателствата, че цитизинът е ефективно и евтино средство за спиране на тютюнопушенето. Той би могъл да бъде много полезен за намаляване на тютюнопушенето в страните от ЛАМР, където спешно са необходими рентабилни лекарства за отказване от тютюнопушене. В световен мащаб тютюнопушенето се счита за основна причина за предотвратима смъртност. Цитизинът има потенциала да бъде един от големите отговори на този проблем", казва водещият автор д-р Омар де Санти в съобщение за медиите.

Още: Франция ще забрани пушенето на плажа и в парка

Анализ

Изследователите от Centro Nacional de Intoxicaciones (CNI) са извършили цялостен анализ, като са обединили резултатите от осем рандомизирани контролирани проучвания, включващи близо 6000 пациенти. Учените смятат, че този тип изпитвания са златният стандарт в клиничните изследвания.

Резултатите разкриват, че цитизинът значително увеличава вероятността за отказване от тютюнопушене в сравнение с плацебо. Освен това изследователите сравняват цитизина с други помощни средства за отказване от тютюнопушенето. Въпреки че резултатите са в полза на цитизина в сравнение с никотиновата заместителна терапия, сравнението с друго лекарство - варениклин, не показва ясно предимство на цитизина.

Ключов ресурс

Още: Забраняват продажбата на нагреваеми тютюневи изделия с характерен вкус и аромат, различни от тютюневия

Като се имат предвид ниската му цена и ефективност, авторите на проучването твърдят, че цитизинът може да бъде ключов ресурс, който да увеличи достъпността на терапиите за отказване от тютюнопушене, особено в по-бедните страни. Тъй като тютюнопушенето е водеща причина за предотвратима смъртност в световен мащаб, потенциалът на цитизина за справяне с този глобален здравен проблем е огромен, въпреки че ограничената му достъпност остава значителна пречка.

Гърция: Пушенето наистина убива

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com