Сладоледът на бъдещето ще бъде от пластмасови отпадъци

2882
Сладоледът на бъдещето ще бъде от пластмасови отпадъци
Снимка: iStock/Guliver

Ванилинът, съединението, което дава по-голямата част от аромата и вкуса на ванилията, може да бъде извлечен естествено от ванилови зърна или направен синтетично. Понастоящем около 85% от ванилина се произвежда от химикали, получени от изкопаеми горива.

В бъдеще обаче вашият ванилов сладолед ще бъде направен от пластмасови бутилки, предаде БГНЕС.

Учените са намерили начин да превърнат пластмасовите отпадъци във вкус на ванилия с помощта на генетично модифицирани бактерии, според ново проучване. Загрява се съд с киселина и микроби, след което 79% от киселината ще се превърне във ванилин.

Използване на ванилин в хранителната промишленост

Ванилинът се намира в широк спектър от храни, козметика, фармацевтични продукти, почистващи продукти и хербициди, а търсенето "бързо нараства", пишат авторите на изследването. През 2018 г. глобалното търсене на ванилин е около 40 800 тона, а се очаква да нарасне до 65 000 тона до 2025 г., според проучване, публикувано в списание „Green Chemistry“.

Търсене на ванилин

Търсенето на ванилин "далеч надхвърля" предлагането на ванилови зърна, така че учените са прибегнали до производството на синтетичен ванилин. В новото проучване изследователите са използвали нов метод за превръщане на пластмасовите отпадъци във ванилин, като начин за доставяне на ванилин и намаляване на замърсяването.

Решение на голям световен проблем!

Защо в миналото са отваряли гробниците

Ранносредновековните гробници в Европа са били отваряни често - и разбойниците не са били единствените „виновници“. Стотиц...

Проучванията показват, че пластмасовите бутилки, изработени от полиетилен терефталат (PET), могат да се разлагат, за да се получи терефталова киселина. В ново проучване двама изследователи от Университета в Единбург в Шотландия успяват генетично да преобразуват терафалтовата киселина във ванилин, използвайки генетично модифицирана бактерия, Escherichia coli. Използвайки бактерията Escherichia coli, учените уса успели да превърнат около 79% от терафалтена във ванилин.

Екологична криза

„Глобалната криза с пластмасовите отпадъци сега е призната за един от най-належащите екологични проблеми, пред които е изправена нашата планета“, пишат авторите на изследването. Около 1 милион пластмасови бутилки се продават всяка минута по света и само 14% се рециклират. Рециклируемата пластмаса може да се превърне във влакна само за дрехи или килими.

"Нашата работа оспорва възприемането на пластмасата като проблемен отпадък и вместо това демонстрира използването й като нов въглероден ресурс, от който могат да се произвеждат продукти с висока стойност", каза съавторът Стефан Уолъс, старши преподавател по биотехнологии в Университета в Единбург.

Сега авторите на изследването се надяват допълнително да подобрят бактериите, за да могат да превърнат още повече терафалтова киселина във ванилин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com