Следи от организми са оставени „преди появата на живота на Земята"

4314
Следи от организми са оставени „преди появата на живота на Земята"
Снимка: iStock

Мистериозни отпечатъци, открити преди няколко години в парче древна скала с размер на юмрук са идентифицирани от международен екип учени. Установено е, че тези следи са оставени от биологична форма на живот около 300 милиона години преди според общоприетата теория да се появи животът на Земята.

Изследването е публикувано в списание Science Advances, а накратко за него разказва Phys.org. С помощта на модерни технологии учените са изследвали парче скала, което преди няколко години предизвикало истински фурор в научния свят.

Този камък е открит в Квебек, Канада. В него ясно се виждат гребеновидни и успоредно разположени нишки, състоящи се от червен хематит. Някои от тях имат извивки, тръби и различни видове сфероиди.

Първоначално беше заявено, че парчето скала е съхранило до наши дни най-старите вкаменелости от микроорганизми на Земята, обитавали морското дъно в близост до хидротермални отвори и метаболизирали желязо, сяра и въглероден диоксид. Това твърдение обаче веднага се сдоби с противници, тъй като възрастта на откритите следи не се вписва в общоприетата теория за произхода на живота. Вече предварителният анализ показал, че тези следи са оставени в периода между 3,75 - 4,28 милиарда години. Само по себе си това заключение вече оспорва общоприетата идея за това кога се е зародил животът.

Dominic Papineau et al.

Ако това е вярно, тогава сложният живот на нашата планета се е появил около 300 милиона години по-рано, отколкото се смяташе преди. Освен това се оказва, че се е появил едва около 300 милиона години след раждането на самата Земя.

Говорейки за следите, противниците на новата теория твърдят, че следи, подобни на биомаркери, могат да бъдат създадени и от небиологични материали. Това наистина е възможно, което се признава от науката. Следователно целта на новото изследване била да се определи дали спорните следи са биологични или не.

Геолози: Животът на Земята се е зародил на сушата, а не в океана

Заключенията, направени от новия изследователски екип, предполагат, че вероятно следите са оставени от най-древните бактерии. Изследователите казват, че някои от тези структури може да са били създадени в резултат на случайни химични реакции. Но откритият сред тях "дървоподобен" ствол с успоредни клони по-скоро има биологичен произход. Сред структурите, създадени само с помощта на химия, такива "дървета" никога досега не са били откривани.

В своята работа екипът предоставя и доказателства, че тези древни бактерии са получили енергията си по различни начини. Очевидно са можели да се справят абсолютно без кислород и да живеят само за сметка на желязо, сяра, въглероден диоксид и светлина. Накратко, новите резултати според изследователите предполагат, че разнообразен микробен живот може да се е появил на Земята само 300 милиона години след образуването на планетата. От геоложка гледна точка това не просто е бързо, а невероятно бързо.

ОЩЕ: Американски учени разкриха тайната на появата на водата на Земята

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно