Странен случай на излекуване от СПИН

3413
Странен случай на излекуване от СПИН
Снимка: Thinkstock

Спонтанното излекуване на двама заразени с вируса на СПИН мъже, единият от които преди 30 години, вероятно се дължи на интегриране на деградирал и неутрализиран вирус ХИВ в тяхната ДНК, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Двамата пациенти били заразени с ХИВ, но не били засегнати от СПИН. Количеството на вируса в кръвта им винаги било сведено до неоткриваеми нива.

"Тези наблюдения откриват пътища за намиране на лек, заяви един от авторите на изследването проф. Дидие Раул от медицинския факултет в университета Екс-Марсилия във Франция. Той е работил заедно с проф. Ив Леви от Френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания. Извършеният с помощта на съвременни технологии анализ позволил да се реконструира вирусът, открит в генома на двамата пациенти.

Профилактично хапче срещу СПИН е факт

Френски учени съобщиха, че са създали препарат, който понижава с 90% риска от заразяване с ХИВ по време на секс, пише Independent. Лека...

Учените установили, че той е дезактивиран от система за прекъсвания на информацията, командвана от гените му. Така вирусът станал неспособен да се мултиплицира, но продължил да присъства в ДНК на пациентите. Въпросните прекъсвания на информацията вероятно се дължат на ензима Apobec, който е част от арсенала, с който човешката имунна система се бори с вируса, но обикновено е дезактивиран от протеин на ХИВ.

Резултатите от изследването откриват перспективи за излекуване чрез използване или стимулиране на този ензим и за идентифициране на онези пациенти, които имат шанса да се излекуват спонтанно, отбелязаха учените. Проф. Раул е на мнение, че получените резултати могат също да доведат до преразглеждане на виждането за излекуване.

Това виждане досега бе базирано единствено върху освобождаване на организма от присъствието на вируса. Резултатите от изследването са публикувани в Clinical Microbiology and Infection.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно