Свещен комплекс на ацтеките е открит в Теночтитлан

18330
Свещен комплекс на ацтеките е открит в Теночтитлан
Снимка: Public Domain

Археолози са открили комплекс, който е бил използван за свещени ритуали от ацтеките преди около 500 години. Откритието е извършено при разкопки на руините на древния град Теночтитлан.

Разкопките са провеждани от мисия на Националния институт по антропология и история (INAH). В момента археолозите провеждат разкопки на руините на Теночтитлан, древна столица на ацтеките. Работата се извършва на западния бряг на езерото Тескоко, което е историческата част на съвременния Мексико сити.

По време на разкопките са открити останки от жилищен квартал, като една от сградите се оказала свещена. Тя съдържала множество жертвоприношения, които според учените били направени малко след падането на Теночтитлан под натиска на испанските завоеватели.

Гигантски храм на ацтеките бе открит в Мексико Сити (Видео)

Гигантски храм на ацтекски бог на вятъра и зала, в която ацтеките са играли кървави игри с топка, бяха открити в центъра на Мексико С...

Известно е, че през 1521 г. малък отряд испански войници е обсадил огромния Теночтитлан. Обсадата продължила 93 дни, след което столицата на ацтеките паднала. Испанците обаче не са били сами - те са били подпомогнати от хиляди воини от местни племена, които са враждували с ацтеките. Испанците сключили с тях военен съюз. Падането на Теночтитлан бележи началото на испанската хегемония в Централно Мексико.

Испанците нахлуват в Теночтитлан. Снимка: Public Domain

Именно към онези времена принадлежат новите находки на мексиканските археолози. Съобщава се, че свещената сграда е открита на около пет метра дълбочина. Тя и съседните структури са били част от Тескацонко, малък квартал на Куепопан. Това бил един от четирите района на Теночтитлан.

Какво е погубило ацтеките?

Цивилизацията на ацтеките е изчезнала безследно 20 години след завладяването на Мексико от конкистадорите на Ернан Кортес заради неби...

Самата сграда представлявала къща с вътрешен двор, в който се извършвали ритуали за отбелязване на началото и края на жизнените цикли. Това ставало ясно от "магията на числата". Археолозите са открили комплект от 13 кадилници - това число е било особено почитано от ацтеките.

„Комплектът от 13 кадилници изразява специална символика, тъй като са били разположени на две нива и в две различни ориентации: едната - от изток на запад, другата - от север на юг - казва археологът Мара Абигаил Бесера Амескуа от INAH. - Те са символизирали възкресението от 20 цикъла по тринадесет дни, които съставляват тоналпоуали - 260-дневния ритуален календар на древно Мексико. Освен това си струва да се спомене, че числото 13 при ацтеките е било асоциирано с нивата на небето.“

Освен това в сградата са открити съд с основа за монтиране на статив, пет купи, чиния и няколко кремирани човешки скелета. Сред другите находки археолозите отбелязват цял набор музикални инструменти, изработени от животински кости. Всички находки датират от XVI век. Възможно е това да са били жертвоприношения, направени между 1521 и 1610 г., след падането на Теночтитлан.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно