Светът през очите на акулите

5116
Светът през очите на акулите

Учените са се опитали да разберат как акулите се виждат помежду си и за отговор на този въпрос са конструирали видеокамера, показваща света през очите на тези морски хищници. Изследването е представено в сп. Scientific Reports.

Биофлуоресцентните животни не определят сами своята окраска – специални молекули на тяхната кожа поглъщат околната светлина и я отразяват с изместване в дължината на вълната. Под водата, която влиза в ролята на огромен син филтър, този процес също има своите особености.

Акулите се спасяват от хората... във вулкани (ВИДЕО)

Докъде са стигнали акулите в желанието си да избягат от хората… Учени са открили популация от акули, която живее в подводен вул...

Учените започнали с анализ на ретината на акулите и установили, че тези органи притежават дълги пръчици, които им позволяват да виждат в условията на слаба осветеност, и само един тип колбички, който им помага да различават синьо-зеления цвят.

Като настроили видеокамерата спрямо тези принципи, учените се спуснали с нея на дъното на залива Скрипс (Калифорния) и разгледали котешки акули в обичайната им среда.

Без камерата акулите практически не се виждат под водата, но ако тя се включи, то върху рибите започва да свети зелена окраска, която е различна по форма, в зависимост от пола и вида на акулата.

Според учените биофлуоресценцията позволява на акулите да се виждат взаимно под водата (за да си търсят полов партньор), като в същото време остават недосегаеми за хищниците.

С какво акулите са полезни на хората и как да се пазим от тях?

Данните показват, че годишно се убиват над 70 милиона акули по различни причини. Някои убиват животните за спорт, други ги залавят по г...

"В света на безкрайните оттенъци на синьото изведнъж се появява същество, покрито с окраска, която преобразува синия цвят в зелен. Това буквално е като бяла врана", пояснява ръководителят на изследването Дейвид Грубер.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com