X
 
 

СЗО прави глобален регистър за изследванията върху човешкия геном

995 0
photo of СЗО прави глобален регистър за изследванията върху човешкия геном
Снимка: iStock/Guliver
СЗО създава глобален регистър за изследванията върху манипулациите на човешкия геном, след призивите за прекратяване на подобни практики, които бяха използвани в Китай миналата година за да се модифицират генетично две момичета-близначки.

"Новите технологии за модифициране на генома са многообещаващи и надежда за онези, които страдат от болести, за които смятахме, че са неизлечими", заяви директорът на СЗО. "Но част от употребата на тези технологии представлява уникално и безпрецедентно предизвикателство – етично, социално, регулаторно и техническо", добави той, според БГНЕС.

Експериментално лечение за първи път победи ХИВ

Екип молекулярни биолози под ръководството на Камел Халили от университета Темпъл за първи път с технологията за редактиране на гени CR...

Миналата година китайски учен съобщи, че е променил ДНК-то на близначки чрез молекулярни ножици, за да не могат да се заразят с ХИВ вирус. Той беше уволнен от университета, където работи, а полицията започна разследване срещу него и му беше наредено да прекрати работата си. Но новината предизвика гнева на учени от целия свят, според които процедурата е неетична и потенциално опасна. СЗО създаде специална комисия, която да разследва случая.

В момента 30 държави имат закони, които директно или индиректно забраняват клиничната употреба на генно модифициране.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 21-22 септември

Овен Романтиката ще бъде водеща сила през този уикенд. Възможно е вълненията ви и емоциите ви да бъдат много силни. Желанието за секс и интимност...