Трима учени спечелиха Нобеловата награда за химия

64055
Трима учени спечелиха Нобеловата награда за химия

Тримата учени Мартин Карплус, Майкъл Левит и Ариех Уоршъл спечелиха Нобеловата награда за химия за създаване на компютърни симулации - многофункционални модели за комплексни химически системи.

Мартин Карплус е роден през 1930 в Австрия. Той има американско и австрийско гражданство. Ученият работи в Харвардския университет.

Нобеловата награда за физика отива при Бозона на Хигс

Нобеловата награда за физика отиде при британеца Питър Хигс и белгиеца Франсоа Енглерт за бозон на Хигс, съобщава Франс прес. Бозо...

Майкъл Левит е роден през 1947 в Южна Африка. Той е гражданин на САЩ, Великобритания и Израел. Левит работи в Медицинския институт към Станфордския университет.

Ариех Уоршъл е роден през 1940 в Близкия Изток. Той е гражданин на САЩ и Израел. В момента работи в университета на Южна Калифорния.

Миналата година Нобеловата награда за химия беше присъдена на американците Робърт Лефковиц и Брайън Кобилка "за изследване на рецепторите на G-протеините", които "осигуряват способността на клетките да чувстват заобикалящата ги среда и да се приспособяват към нея".

Трима учени получават Нобеловата награда за медицина

Нобеловата награда за медицина тази година се присъжда на американските учени Джеймс Ротман, Ранди Шекман и Томас Зюдхов за откритиет...

Нобеловата седмица през 2013 е вече 112 по ред, но наградите по химия са се присъждали само 105 пъти. По различни причини не са раздавани награди през 1916, 1917, 1924, 1933 и 1940-1942 г.

Церемонията по награждаването ще се състои на 10 декември, когато се отбелязва годишнината от смъртта на основателя на престижното отличие Алфред Нобел. Носителят получава златен медал с изображението на създателя на наградата и диплома от ръцете на шведския крал, а на следващия ден фондация Нобел превежда и паричната част.

През 2012 сумата беше 10 милиона крони /1,5 милиона долара/, но през 2012 тя бе намалена до 8 милиона крони /1,2 милиона долара/. През лятото на 2012 фондацията обяви, че намаляването на парите е свързано с "лошата конюнктура".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно