Тютюнопушенето води до мутации в клетките

2354
Тютюнопушенето води до мутации в клетките
Снимка: iStock/Guliver

В медицинската практика пряката причинно-следствена връзка между употребата на тютюн и риска от рак на белия дроб никога не е била отричана. Напротив, удостоверено е, че повече от 80% от случаите на рак на белия дроб възникват вследствие на хронична употреба на тютюн, най-вече в резултат на факта, че постоянното излагане на цигарен дим причинява различни увреждания в дихателните пътища и белите дробове. В синергия с други фактори като напреднала възраст, липса на физическа активност, нездравословно хранене и отслабена имунна система, според Dampfi.ch, тютюнопушенето може да има особено сериозни негативни последици за индивида, предаде БГНЕС.

Установено е, че след 30-40 години активно пушене, няколко години след отказването на цигарите клетките на дихателните пътища все още се възстановяват и се опитват да възвърнат своята функционална и структурна цялост.

Етеричните масла, които ще ви помогнат да откажете цигарите

Един от най-често срещаните и в същото време един от най-вредните навици е тютюнопушенето. И докато някои хора нямат намерение да се от...

Тютюнопушенето увеличава риска от рак чрез няколко механизма, но основният механизъм е представен от факта, че цигареният дим съдържа съединения, които имат мутагенно действие. Това означава, че чрез своето действие химичните съединения в цигарата предизвикват множество мутации. Когато в една клетка се появят достатъчно мутации, тя губи биохимичната, метаболитната и генетичната си цялост и се превръща в туморна клетка. Туморните клетки са особено известни със способността си да избягват собствените имунни механизми на организма, като се развиват и размножават по изострен начин.

Според ново проучване, публикувано в престижното списание Nature, са наблюдавани действителни мутации на нивото на здравата белодробна клетка. Все пак те са неактивни, но има активатори, които могат да доведат до тяхното активиране: много важен от тях е консумацията на тютюн, включително вейпинга.

Проучването, предприето от екип изследователи, включва анализ на ДНК от нездрави белодробни клетки, събрани от различни категории хора (деца, възрастни пушачи и непушачи). Резултатите от анализа показват, че макар клетките да не са ракови, почти 90% от клетките на активните пушачи вече имат 10 000 мутации повече от тези на непушачите. Направена е пряка връзка между излагането на цигарен дим и възможността за развитие на тези мутации. Клетките, увредени от цигарения дим, са имали мутации, пряко свързани с етиологията на рака.

Изводът е: постоянната, хронична употреба на тютюн причинява увреждане на дихателните пътища и с течение на времето води до натрупване и развитие на мутации в клетките. Чрез неконтролируемото развитие и размножаване на тези мутирали клетки рискът от рак се увеличава значително. Ракът на белия дроб е особено жестоко заболяване, често с лоша прогноза.

Отказът от тютюнопушене ни подмладява само след месец

Известно е, че тютюнопушенето причинява редица проблеми, свързани с кожата - петна,  преждевременни бръчки и др. Специалистите пре...

С тялото стават чудеса: защо си струва да откажете цигарите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com