Учени: Две дози ваксина срещу COVID-19 са достатъчни

3322
Учени: Две дози ваксина срещу COVID-19 са достатъчни
Снимка: iStock

Ваксините са достатъчно ефективни за предотвратяване на тежки случаи на COVID-19, така че няма настояща необходимост общото население да получава трети дози. Това гласи доклад, публикуван в The Lancet, цитиран от БГНЕС.

Някои страни започнаха да предлагат допълнителни дози поради опасения за много по-заразния вариант Делта, което накара Световната здравна организация да призове за мораториум върху трета инжекция заради опасенията относно доставките на ваксини за по-бедните нации, където милиони тепърва ще получат първата си доза.

В Испания разрешиха поставянето на трета доза, 73% са напълно имунизирани

След подробен анализ в Испания бе разрешено на хората в "ситуация на сериозна имуносупресия", да получат трета доза от ваксина срещу CO...

Новият доклад на учени, включително от СЗО, стига до заключението, че дори и със заплахата от варианта Делта, „бустерните дози за общото население не са подходящи на този етап от пандемията“.

Авторите, които прегледали проучвания и клинични изпитания, установиха, че ваксините остават високоефективни срещу тежки симптоми на COVID-19 при всички основни варианти на вируса, включително Делта, въпреки че имат по-нисък успех в предотвратяването на асимптоматични случаи на заболяването.

„Като цяло, наличните понастоящем проучвания не предоставят достоверни доказателства за значително намаляване на защитата срещу тежки заболявания, което е основната цел на ваксинацията“, казва водещият автор Ана-Мария Хенао-Рестрепо от СЗО. Тя каза, че дозите на ваксината трябва да бъдат приоритетни за хората по света, които все още чакат инжекция. „Ако ваксините се поставят там, където биха направили най-доброто, те биха могли да ускорят края на пандемията, като потиснат по-нататъшното развитие на вариантите“, добави тя.

Държави като Франция започнаха да разпространяват трета доза за възрастни хора и хора с нарушена имунна система, докато Израел отиде по-далеч, предлагайки на деца на 12 и повече трета доза пет месеца след получаване на втора инжекция.

От днес Словакия започва ваксинация с трета доза

Лекарите в Словакия започват от днес да ваксинират с третата доза ваксина срещу коронавирус. Това съобщи словашкото радио позовавайки с...

Шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус призова страните да избягват да раздават допълнителни дози до края на годината, тъй като здравната агенция на ООН призовава всички нации да ваксинират поне 10 % от населението си до края на този месец и поне 40 процента до края на тази година.

Публикуваното в Lancet проучване заключава, че настоящите варианти не са се развили достатъчно, за да избегнат имунния отговор, осигурен от ваксините, които се използват в момента. Авторите твърдят, че ако се появят нови вирусни мутации, които са в състояние да избегнат този отговор, би било по-добре да се доставят специално модифицирани бустерни ваксини, насочени към по-новите варианти, а не трета доза от съществуваща ваксина.

Коментирайки проучването, Азра Гани, председател по епидемиология на инфекциозните болести в Imperial College London, го описва като „много задълбочен преглед“ на текущите изследвания. Но тя каза, че макар намаляването на ефикасността на ваксините срещу варианти като Делта да е малко, когато се вземе предвид по отношение на популацията, то все още може да доведе до "значително увеличение" на хората, нуждаещи се от хоспитализация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com