Учени: Има закономерност при появата на коронавирусни инфекции

4353
Учени: Има закономерност при появата на коронавирусни инфекции
Снимка: iStock

Група руски и американски учени изследваха закономерността при появата на нови коронавирусни инфекции, предавани от животни на хора. Експертите проучиха също ролята на биоветеринарния и санитарния контрол при предотвратяването и избухването на този тип заболявания. Резултатите са публикувани в списание „Известия РАН“, пише РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Съвременното общество прие, че стремителното разпространение на коронавирусните инфекции SARS-CoV, MERSCoV и SARS-CoV-2 се дължи на консумацията на диви животни. Поради тази причина най-ефективната мярка за предотвратяване на появата на нови вирусни патогени и на вирусни заболявания може да стане строг биоветеринарен и санитарен контрол на пазарите за животни, смятат учените.

Според тях от предаваните от животните коронавируси за човека са най-опасни SARS-CoV, MERSCoV и SARS-CoV-2. Установено е, че за възникването и разпространението на тези вируси „вина“ имат домашните и дивите животни и по-специално прилепите. Директното предаване на коронавирус от прилепите към човека е слабо вероятно. В повечето случаи те попадат в човешкия организъм чрез други животни. Следователно, за да се открият потенциални внезапни инфекции, е необходимо да се разгледат вариантите за асимптоматичното им пренасяне при животните.

Срещите на вирусната микробиота (микрофлора) на животните, които без човешка намеса в естествената им среда никога не биха могли да се свържат помежду си, водят до появата на нови инфекции, смятат авторите на изследването. Това е причината да не бъде възможно да се предскаже векторът на генетичното развитие на коронавирусите и следователно има опасност от появата нов вирус с неизвестни характеристики.

Предизвикателството пред научната общност е да разработи стратегия за предотвратяване на потенциално четвърто огнище на новата коронавирусна инфекция.

Намесвайки се в дивата природа, човекът сблъсква различни видове животни и техните вируси, провокирайки появата на новите, непредсказуеми форми. Известно е, че един от най-вероятните огнища на първична SARS-CoV инфекция е пазарът на животни в Шънджън, чиито условия създават идеална среда за смесване на микробиоти от различни видове. Отглеждането в клетки на голям брой животни, взети от отдалечени райони в малка зона, се отразява неблагоприятно на стабилността на имунната им система. На фона на неспазване на санитарните стандарти това допринася за междувидовото предаване на вирусна микрофлора и повишена репликационна активност на коронавируса по време на адаптацията към нови гостоприемници.

Кунчев с информация предвижда ли се допълнително отхлабване на мерките

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести д-р Ангел Кънчев даде информация дали ще предвижда допълнител...

Според авторите на проучването, само строгият биоветеринарен и санитарен контрол на пазарите за животни ще предотврати ефективно огнищата на епидемия. Чрез премахване на условията, при които може да настъпи непредсказуема еволюция на патогенните коронавируси, учените ще разполагат с повече ресурси за изследване на стабилни вериги на предаване и методи за техния контрол.

За съжаление, научната общност отдавна не изучава вирусите при дивите животни. Поради нарастването на човешката популация, световната общност все по-често ще се сблъсква с болести, общи за хората и животните. Това налага ветеринарни лекари, медици и биолози да се обединят, за да предложат ефективни мерки за предотвратяване на бъдещи огнища на инфекциозни заболявания.

Днес трябва да се обърне повече внимание на изследванията в областта на вирусологията и микробиологията, тъй като ветеринарната медицина в световен мащаб спасява света от глад, общи за хората и животните инфекции и контролира безопасността на храните като цяло, се казва още в проучването.

Темата продължава и в следващите материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com