X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Учени: Има закономерност при появата на коронавирусни инфекции

2710
Учени: Има закономерност при появата на коронавирусни инфекции
Снимка: iStock
Група руски и американски учени изследваха закономерността при появата на нови коронавирусни инфекции, предавани от животни на хора. Експертите проучиха също ролята на биоветеринарния и санитарния контрол при предотвратяването и избухването на този тип заболявания. Резултатите са публикувани в списание „Известия РАН“, пише РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Съвременното общество прие, че стремителното разпространение на коронавирусните инфекции SARS-CoV, MERSCoV и SARS-CoV-2 се дължи на консумацията на диви животни. Поради тази причина най-ефективната мярка за предотвратяване на появата на нови вирусни патогени и на вирусни заболявания може да стане строг биоветеринарен и санитарен контрол на пазарите за животни, смятат учените.

Според тях от предаваните от животните коронавируси за човека са най-опасни SARS-CoV, MERSCoV и SARS-CoV-2. Установено е, че за възникването и разпространението на тези вируси „вина“ имат домашните и дивите животни и по-специално прилепите. Директното предаване на коронавирус от прилепите към човека е слабо вероятно. В повечето случаи те попадат в човешкия организъм чрез други животни. Следователно, за да се открият потенциални внезапни инфекции, е необходимо да се разгледат вариантите за асимптоматичното им пренасяне при животните.

Срещите на вирусната микробиота (микрофлора) на животните, които без човешка намеса в естествената им среда никога не биха могли да се свържат помежду си, водят до появата на нови инфекции, смятат авторите на изследването. Това е причината да не бъде възможно да се предскаже векторът на генетичното развитие на коронавирусите и следователно има опасност от появата нов вирус с неизвестни характеристики.

Предизвикателството пред научната общност е да разработи стратегия за предотвратяване на потенциално четвърто огнище на новата коронавирусна инфекция.

Намесвайки се в дивата природа, човекът сблъсква различни видове животни и техните вируси, провокирайки появата на новите, непредсказуеми форми. Известно е, че един от най-вероятните огнища на първична SARS-CoV инфекция е пазарът на животни в Шънджън, чиито условия създават идеална среда за смесване на микробиоти от различни видове. Отглеждането в клетки на голям брой животни, взети от отдалечени райони в малка зона, се отразява неблагоприятно на стабилността на имунната им система. На фона на неспазване на санитарните стандарти това допринася за междувидовото предаване на вирусна микрофлора и повишена репликационна активност на коронавируса по време на адаптацията към нови гостоприемници.

Кунчев с информация предвижда ли се допълнително отхлабване на мерките

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести д-р Ангел Кънчев даде информация дали ще предвижда допълнител...

Според авторите на проучването, само строгият биоветеринарен и санитарен контрол на пазарите за животни ще предотврати ефективно огнищата на епидемия. Чрез премахване на условията, при които може да настъпи непредсказуема еволюция на патогенните коронавируси, учените ще разполагат с повече ресурси за изследване на стабилни вериги на предаване и методи за техния контрол.

За съжаление, научната общност отдавна не изучава вирусите при дивите животни. Поради нарастването на човешката популация, световната общност все по-често ще се сблъсква с болести, общи за хората и животните. Това налага ветеринарни лекари, медици и биолози да се обединят, за да предложат ефективни мерки за предотвратяване на бъдещи огнища на инфекциозни заболявания.

Днес трябва да се обърне повече внимание на изследванията в областта на вирусологията и микробиологията, тъй като ветеринарната медицина в световен мащаб спасява света от глад, общи за хората и животните инфекции и контролира безопасността на храните като цяло, се казва още в проучването.

Темата продължава и в следващите материали.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com