Учени откриха огромен океан под земната кора

117592
Учени откриха огромен океан под земната кора

Екип от учени от университета в Евънстън, Илинойс, е открил огромен подземен океан, който вероятно е основният източник на вода, от който я черпят световните наземни водоеми. Новооткритият резервоар е на дълбочина от приблизително 700 км под земната повърхност, пише сп. NewScientist, позовавайки се на информация от учените, предаде Стандарт нюз.

Океанът се съдържа в огромна синя скала, долепена до мантията на планетата, а обемът на водата в нея вероятно е приблизително три пъти по-голям от този на целия наземен световен океан.

Най-голямото сметище на света

Океаните са се превърнали в най-голямото сметище на света. Те събират отпадъците на цялото човечество. Издирването на изчезналия малай...

Специалистите не изключват възможността това да е главният източник на вода за планетата, който на принципа на скачените съдове да регулира нивото, тъй като вече в течение на милиони години световният океан запазва приблизително един и същ обем.

Учените са установили, че основната част от скалата се намира под територията на САЩ. Сега те ще проучват дали тя не обикаля цялата планета, както и дали няма други подобни на нея на други места под земната повърхност.

Експертите са изследвали сеизмичните вълни на над 500 земетресения, използвайки данните от 2000 сеизмографа и изучавайки структурата на Земята под повърхността.

"Земетресенията карат Земята да отеква като камбана в продължение на дни", така описва процеса Стивън Джейкъбсън, ръководител на проучването.

Mission 31 или 31 дена на дъното на океана

Група акванавти започнаха рекордно дълга мисия на дъното на океана. Изследователите, които са ръководени от Фабиен Кусто, внук на извес...

Специалистите са били подготвени предварително за това как биха реагирали вълните при преминаването през вода и дори създали лабораторен експеримент, който да онагледи какво се случва в подобна подземна скала с вода, за да са сигурни в откритието си.

Данните им показват, че "скалата се намира между горния и долния регион на мантията, като температурата и налягането са идеални, за да изтискват вода от скалата, "сякаш тя се поти"", коментира Джейкъбсън. След това водата преминава през подземните слоеве и се трупа там.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com