Учени разкриват как коледните елхи са развили невероятната си пирамидална форма

3614
Учени разкриват как коледните елхи са развили невероятната си пирамидална форма
Снимка: iStock

Един от основните атрибути на коледните и новогодишните празници е зелената кичеста елха, която добавя своя чар към домашния уют. В навечерието на Коледа учените решиха да открехнат още малко воала и да разкажат как и защо коледните елхи са развили очарователните си пирамидални форми, пише Earth Sky.

Изследователите предполагат, че хората ще се радват да научат малко повече за вечнозелените коледни елхи. Вечнозелените дървета включват смърчове, борове и ели, общо известни като иглолистни дървета. Любопитно е, че това семейство включва както най-малките, така и най-високите дървета в света – общо те наброяват повече от 500 вида.

Отличителна черта на иглолистните дървета са техните листа. Тези дървета нямат широки и плоски листа, а обикновено техните „листа“, а тънки и остри. Учените отбелязват, че тази форма всъщност е предимство – често членовете на това семейство растат в климат, характеризиращ се със сурови условия.

Най-интересен обаче според изследователите е въпросът защо имат формата на пирамида. Всъщност има много логично обяснение – като правило иглолистните дървета растат в различни части на света, с изключение на Антарктида. Най-често обаче те се срещат на места със сурови зими – учените смятат, че формата на дърветата е еволюирала, за да могат да издържат на стихиите и купищата сняг.

По правило иглолистните дървета имат плитки корени. Тоест те нямат дълги, силни корени, които биха им позволили да се задържат на силни пориви на вятъра. Именно затова иглолистните са развили пирамидална форма – оказва се, че това е начинът им да се държат изправени.

Но дори и това не е всичко. Изследователите открили, че тяхната форма помага на иглолистните дървета да получат повече светлина в региони, където дневните часове може да са твърде кратки. Всичко е много просто – горните клони не закриват долните, те са на етажи, с открити участъци между слоевете. Всичко това помага на вятъра да преминава и дървото да получава достатъчно светлина, особено когато слънчевата светлина пада под нисък ъгъл, както това се случва през зимните месеци.

Изследователите посочват, че пирамидалната форма на коледната елха всъщност е жизненоважна за дървото – тя му помага да процъфтява при ветровити и снежни условия и също така помага на долните клони да получат необходимото количество слънчева светлина.

Разберете още защо тази година най-късият ден в годината беше по-дълъг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com