Учени са открили най-здравия наноматериал, създаван до момента

48891
Учени са открили най-здравия наноматериал, създаван до момента
Снимка: Getty Images / Guliver

Учени обявиха, че са открили най-здравия и твърд наноматериал и той е подобен на диамант, пише Scientific American.

Благодарение на свойствата си той може да намери важни индустриални приложения в транспорта, въздухоплавателното и космическото производство, а може да и да направи по-реално строителството на асансьори към Космоса.

Екип, ръководен от химика Джо Бадин от Пенсилванския университет, е открил, че изолирани молекули на бензена в течно състояние, които се състоят от редици от въглеродни атоми, се подреждат в изненадващо стройни и подредени вериги. Процесът се предизвиква с прилагане на бавни променящи се цикли на налягане. Получената в резултат нишка с широчина три атома, която е хиляди пъти по-тънка от един косъм, има форма на зигзагообразно подредени пръстени от въглеродни атоми във формата на триъгълни пирамиди. Този строеж прилича на строежа на диаманта. Структурата, за която досега не се е предполагало, че е възможна, може да е най-здравият и издържлив наноматериал, създаван някога.

Бадин казва, че откритието е било плод на случайност. „Честно казано, това беше просто случайност“. Един от членовете на екипа е искал да изследва материали, направени от органичното химическо съединение бензен. Той подготвил в лабораторията си бензен в количество, достатъчно голямо за извършване на изследвания. При един от опитите ученият поставил молекули бензен в камера с високо налягане. Очаквало се при продължително налягане молекулите да се превърнат в прах. „Смяташе се, че ще реагират по неорганизиран начин и ще създадат бъркотия“, отбелязва Бадин. Но вместо бъркотия, молекулите създали стройна структура. Изследователите били толкова изненадани, че пуснали в действие батарея от техники, за да потвърдят резултата, включително рентгенови лъчи и неутронна дифракция.

Детектор, използващ графен, "вижда" в непрозрачни предмети

Нов прототип на светлинен детектор използва свойствата на графена да поглъща светлина, за да “вижда” в широк диапазон от дъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно