Учени създадоха организъм с несъществуваща в природата ДНК структура

62986
Учени създадоха организъм с несъществуваща в природата ДНК структура
Снимка: Thinkstock

Екип от американски специалисти от Изследователския институт Скрипс в Ла Джола под ръководството на Флойд Ромесбърг след 15-годишен труд създаде жив и способен да се възпроизвежда полусинтетичен организъм, който има ДНК с три базови двойки вместо обичайните две базови двойки, предадоха световните агенции, като се позоваха на публикация в. сп. "Нейчър", предаде БТА.

Генетичната информация на всяко живо създание е вписана в тяхното ДНК под формата на двойна верига от четири основни молекули, така наречените бази или букви. Това са аденин /А/, тимин /Т/, гуанин /G/ и цитозин /C/. Те са така наречените градивни елементи.

Генни инженери създадоха сложна синтетична хромозома

Генетици успяха да произведат изкуствена хромозома от дрожди. Това е голям напредък в нововъзникващата област на синтетичната биолог...

Тази структура на двойната верига на ДНК е открита преди 60 години от Джеймс Уотсън и Франсис Крик и гореспоменатите базови градивни елементи или букви са организирани по веригите в две базови двойки А-Т и G-C.

Американските учени са решили обаче да обогатят тази структура с базови двойки, които не съществуват в природата. Резултатът е жив полусинтетичен организъм с ДНК с разширен състав.

Първо учените разработили нова базова двойка на основата на две молекули, наречени d5SICSTP и dNaMPT. После учените синтезирали циркулиращ фрагмент от ДНК, тоест плазмид, съдържат три базови двойки - двете естествени и едната синтетична. След това учените вкарали този фрагмент в клетките на бактерията Еscherihia coli. За тяхна голяма изненада бактерията успявала да репликира полусинтетичната ДНК доста правилно. Но учените решили да й помогнат още повече, като й осигурили "превозвач" - микроводорасло, което вкарвало по изкуствен път новите молекулярни градивни блокове в клетките.

Според учените този "превозвач" е де факто и лимит за неконтролируемото създаване на нови форми на живот. Защото "превозвачът" действал като прекъсвач - без него новите бази изчезвали от генома на клетката.

Нова технология генерира 3D модел на човешкото лице само по образец от ДНК

Учените разработиха нова технология, която позволява създаването на триизмерен модел на човешкото лице по определен участък на генетичн...

Синтетичната биология може да има множество интересни за човека приложения, като създаването на нови медикаменти или нови форми на нанотехнологии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com