Учени унищожиха ракови клетки с помощта на Витамин В2

17643
Учени унищожиха ракови клетки с помощта на Витамин В2
Снимка: Thinkstock

Руски учени, съвместно със свои чуждестранни колеги са открили оригинален начин за унищожаване на ракови клетки с помощта на наночастици и витамин В2, които в големи количества се въвеждали в клетките и се облъчват с лазер. Това се казва в статия, публикувана в Scientific Reports.

„Засега изследването е направено само върху лабораторни мишки, които били ваксинирани с човешки рак. Еднократното въвеждане на наночастиците довело до забавяне на растежа на раковите клетки и намаляване на обема на тумора с 90%“, каза Евгени Хайдуоков от центъра по кристалография и фотоника при Руската академия на науките, съобщи РИА Новости.

Откриха нов цяр срещу левкемията

Международна група учени от Китай, Великобритания и Франция откри, че веществото хомохарингтонин (ННТ) спира развитието на миелоидната ...

Хайдуков и редица други учени от руски университети, а също и такива от Франция и Австрия, създали особени наночастици, които позволяват да се използват молекулите на рибофлавина, обикновения витамин В2, като „убиец“ на раковите клетки.

По думите на учените, молекулите на въпросния витамин по един особен начин взаимодействат със синята светилна и ултравиолетовите лъчи, поглъщайки фотони с определена дължина на вълните и използвайки тяхната енергия за изработването на молекули на водороден пероксид, атомен кислород и други крайно агресивни окислители.

Много видове ракови клетки, по някаква причина поглъщат и използват големи количества витамин В2, което отдавна насочва биолозите към мисълта, че молекулите на рибофлавина може да бъдат използвани за локализирането и унищожаването на туморите, като се облъчват със сини и ултравиолетови лазери.

Проблемът е в това, че ултравиолетовите лъчи проникват лошо през тъканите на тялото, което прави почти невъзможно безопасното им използване за унищожаването на раковите клетки, без да поражда нови тумори заради разрушаването на ДНК и без да предизвиква масова гибел на здрави тъкани.

Вечен живот? Няма такова нещо!

Въпреки многогодишните опити на учените да открият начин, който да превърне вечния живот в достижима мечта, това надали ще се случи. Сп...

Хайдуков и екипът му разрешили този проблем, използвайки специални наночастици, които поглъщат вълните на светлината на други дължини вълни, в инфрачервената част от спектъра, на които тялото е по „прозрачно“ и ги преизлъчва във вид на фотони на ултравиолетово излъчване.

Ръководейки се от тази идея, руските учени подготвили известно количество подобни наночастици, съединили ги с витамин В2 и ги въвели в организма на няколко мишки, в чието тяло били имплантирани човешки ракови клетки, извлечени от тумор на гърдата.

Наблюденията показали, че 50 дни след въвеждането на наночастиците и тяхното периодично облъчване с лазер, методът действително действал – ръстът на раковите клетки спрял и обемът на тумора намалял с 90% за времето на провеждането на експеримента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно