Упадъкът на Римската империя може да е бил много по-различен, отколкото си мислехме

55459
Упадъкът на Римската империя може да е бил много по-различен, отколкото си мислехме
Снимка: Rjdeadly / CC BY 4.0

Трудно е да се намери „необещаващ“ римски обект в Италия, но точно това изглежда Интерамна Лиренас. Селището е приютявало 2000 души в своя разцвет и е било изоставено като неуспешно затънтено място в Централна Италия. Но един нов поглед към керамиката в града е установил, че то продължава да процъфтява в продължение на векове. Освен това геофизично проучване показва признаци на активен град, което противоречи на теориите за това как е паднала Римската империя.

ОЩЕ: Защо Александър Македонски не е завладял Рим и щеше ли да има Римска империя?

Римската империя е може би най-впечатляващата древна цивилизация – може би дори най-впечатляващата цивилизация на всички времена. Тя не само се простира на огромна територия, но дава толкова много иновации в света, че е трудно дори да ги назовем всички. Падането на Римската империя води до това, което сега наричаме Тъмните векове – това трябва да ви каже всичко, което трябва да знаете.

До III век от н.е. се смята, че Римската империя в Италия е в общо състояние на упадък. Но Интерамна Лиренас, изглежда, противоречи на това убеждение.

Районът първоначално започнат като необещаващ обект. Нямало следи от сгради на повърхността, нищо впечатляващо, само парчета счупена керамика. Всъщност изглеждало толкова малко вероятно да съдържа нещо интересно, че никой дори не си направил труда да го разкопае.

„Още през 2010 г. професор Мартин Милет и аз започнахме с място, толкова необещаващо, че никой никога не се е опитвал да го разкопава. Това е много рядко в Италия“, казва д-р. Алесандро Лаунаро, автор на изследването и ръководител на проекта Interamna Lirenas в Класическия факултет в Кеймбридж. Изглеждало класически затънтен град. „Но това, което открихме, не беше затънтеност, а далеч от това. Открихме процъфтяващ град, който се е адаптирал към всяко предизвикателство, отправено към него в продължение на 900 години.“

Първите улики, че има нещо необичайно, идват от самата керамика. Анализ показва, че упадъкът на града е започнал около 300 години по-късно от очакваното. След това изследователите проучили мястото по-подробно, използвайки георадар.

Този тип радар използва електромагнитни вълни за откриване на археологически структури под земята. По време на изследването учените открили доказателства за речно пристанище, впечатляващ театър, сложни бани и стотици гъсто застроени къщи.

Театърът (около 45 м х 26 м) бил покрит, което вече е интригуващо. Освен това бил голям. Бил е достатъчно голям, за да побере 1500 души – в град от само 2000 души. Това наистина не звучи като град в беда.

ОШЕ: Шпионски спътници от Студената война разкриха 396 римски крепости

„Фактът, че този град се е насочил към театър с покрив, толкова изискана сграда, не се вписва в затънтеност в упадък. Този театър е бил основен символ на статус. Той показва богатството, силата и амбицията на града“, казва Алесандро Лаунаро. Театърът също претърпял няколко поколения ремонти, така че не бил изоставен.

Освен това градът разполагал с три внушителни бани. Най-голямата била около 2400 квадратни метра, почти половината от футболно игрище. Този комплекс от бани включвал и голям плувен басейн, заобиколен от портик.

Съдейки по надписите, открити върху баните, градът е облагодетелствал богати членове на римското общество, които са осигурявали подкрепа за тези комплекси. Това предполага, че далеч не е западащ град през III век, той е продължил да съществува като значим граждански център.

Констатациите са публикувани в книга.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно