В Полша откриха убити в германския лагер Треблинка (18+)

5950
В Полша откриха убити в германския лагер Треблинка (18+)
Снимка: David Shankbone / CC BY-SA 3.0

Антрополози, криминалисти и генетици са провели изследване на останките от масов гроб, открит през 2019 г. на мястото на бившия германски концентрационен лагер Треблинка. Общо в него почивали най-малко 49 души, много от които очевидно са паднали от ръцете на надзирателите на лагера.

Върху костите на повечето учените установили огнестрелни рани и предсмъртни травми, нанесени с тъпи или остри предмети. Резултатите от изследването са публикувани в списание Humanities and Social Sciences Communications.

В годините на Втората световна война в окупираните полски земи нацистите създали печално известния комплекс от концентрационни лагери Треблинка. Той се състоял от две части: трудов лагер Треблинка-1 и лагер на смъртта Треблинка-2, в чиито газови камери са убити около 800 000 души.

Паметник в Треблинка. Всеки камък представлява еврейски град, чието население е унищожено в лагера Little Savage / Public Domain

В първия лагер били държани затворници, които работели в кариера за чакъл. Според оценките на историците през него са преминали около 20 хиляди души, около половината от които са загинали от тежък труд, болести, лошо хранене и ръцете на надзирателите. Според свидетелствата на хора, преминали през този лагер, надзирателите често убивали затворниците с бухалки, щикове, чукове, саби и пистолети.

През 2019 г. на територията на бившия лагер Треблинка-1 археолозите откриха неизвестен досега гроб с голям брой смесени човешки останки, на чието изследване било посветено изследването на Джоана Драт от Померанския медицински университет в Шчечин и нейни колеги от Норвегия, Полша и САЩ. В яма с овална форма с размери приблизително 6,4 × 3,4 метра и дълбочина до два метра изследователите открили повече от 8600 човешки кости, както и останки от дрехи и обувки, полска монета от 1936 г., гилзи и куршуми. Освен това с помощта на металотърсач учените открили и значка на еврейски полицай.

Антрополозите установили, че останките принадлежат на най-малко 49 души, които са починали на възраст между около 10 и над 60 години. Мнозинството са починали на възраст между 18 и 30 години. Предполага се, че всички са били мъже. В 14 случая обаче полът не можело да бъде определен. Освен това, съдейки по морфологията, един от черепите може да принадлежи на жена.

Върху много кости учените открили предсмъртни травми, нанесени с остри (например кирки, саби и ножове) и тъпи предмети, както и огнестрелни оръжия. Общо такива травми били открити на 34 черепа, 15 долни челюсти и някои други кости.

В 25 от 46 случая в зъбите била запазена достатъчно ДНК, за да се определи полът на покойните. Всички те се оказали мъже. Освен това в 19 случая генетиците идентифицирали митохондриални хаплогрупи на хората, което потвърдило заключенията на антрополозите, че по-голямата част от починалите са европейци. Сред тях присъствали и няколко души с вероятно северноафрикански или близкоизточен произход, както и такива с южноазиатски произход.

Изследователите заключават, че откритите останки са неопровержимо доказателство за зверствата над затворниците, извършени от надзирателите на лагера Треблинка-1. Очевидно много хора са били жестоко бити. Някои от затворниците вероятно са били убити с удари с чук, докато главата им лежала върху дънер или камък. Други са удряни по главата с бухалка, дъска или друг подобен предмет. Освен това редица хора загубили живота си в резултат на изстрели в тила, а на четири жертви очевидно главите им били отсечени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com