Вижте как 12-годишни момичета стават момчета

38717
Вижте как 12-годишни момичета стават момчета

Лекари, изглежда, са намерили научно обяснение на феномен по естествена смяна на пола при жителите на едно доминиканско селце.

Изследователите са установили, че жителите на тези места имат недостиг на ензима 5-алфа-редуктаза.

Защо момичетата са с 10 години по-напред от момчетата

Учени от Ню касъл във Великобритания са установили, че мозъкът на момичетата пораства по-бързо, отколкото този на момчетата. Специалис...

Сензационното откритие е направено от английския журналист Майкъл Мозли при заснемането на програмата "Обратно броене към живота" на ВВС2. В селцето Лас Салинас в Доминиканската република той открил момичета, които на 12-годишна възраст се превръщат в момчета. Те били известни като "геведосес", което в превод ще рече "пенис на 12".

Например 24-годишният Джони до 12-ата си година бил момиче на име Фелисита. Той си спомня как е ходил в училище с червена рокля, но в един момент престанали да го интересуват женските играчки и започнал да се увлича по пистолети и коли. След това девойката станала младеж в абсолютно всякакъв смисъл.

Ето го и заключението на учените: при някои деца от тези места има недостиг на ензим 5-алфа-редуктаза в кръвта. Именно този ензим отговаря за преобразуването на тестостерона в дихидротестостерон и влияе на формирането на половите признаци.

В периода на половото съзряване всичко застава на местата си и човек променя пола си с този, който му е бил заложен в генома. Въз основа на изследването е разработен лекарственият препарат финастерид, предназначен за мъже, които с възрастта се сблъскват с аденом на простатата и оплешивяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com