Водата в езерото Восток в Антарктика е стерилна

38348
Водата в езерото Восток в Антарктика е стерилна

На провелата се астробиологична конференция EANA 2012 руските учени съобщиха за първите резултати от анализа на водата в антарктическото езеро Восток, което милиони години бе консервирано под 4-километров леден капак, предаде КРОСС.

Припомняме, че сондажите в Антарктика бяха преустановени през февруари тази година, след като изследователите достигнаха долната граница на ледения покрив. Спирането бе свързано с опасенията на учените да не замърсят водата в уникалното езеро.

Рекордна площ на ледовете в Антарктика

Максимумът за годината на площта на морския лед в Антарктика се оказа най-висок за цялата история на провеждащите се наблюдения, съобщи...

За да се избегне замърсяването на водата, специалистите са използвали особена смес за смазването и поддържането на хидростатичния натиск в пробойната. Тази смес не се разтваря във вода и по-късно ще може да бъде изкарана на повърхността.

На конференцията в Стокхолм Сергей Булат, завеждащ лабораторията по криоастробиология, съобщи, че при изучаването на образеца на водата от езерото под ледовете са открити само десет бактерии на милилитър. Генетичният анализ е показал, че три от тях са попаднали при сондирането. Засега не може да се индентифицира четвъртият микроорганизъм, на навярно и той има „повърхностен" произход.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com