Западни фирми тествали лекарства върху източногерманци през Студената война

3639
Западни фирми тествали лекарства върху източногерманци през Студената война

По време на Студената война западните фармацевтични компании изпитвали препаратите си върху жители на ГРД. Това става ясно от доклад, публикуван на сайта на Института за медицинска история и етика, съобщава изданието The Local.

Докладът е посветен на 1961–1989 година. В това време стотици източногерманци са взели участие в 900 медицински експеримента с използването на нови препарати, произведени от 75 западни компании от 16 страни, включително ФРГ, САЩ, Франция и Великобритания.

Митов: Нова Студена война не е изключена

Не е изключена опасността от започване на нова "Студена война" заради агресивните действия на Русия, каза министърът на външните работи...

Експертите отбелязват, че всички медицински опити се провеждали без системни нарушения в съответствие с нормите, действащи през ХХ век. Днес тези правила са преразгледани в полза на по-строги норми и стандарти при тестването на препарати върху хора.

Изследователите не са успели да докажат осведомеността на всички доброволци за участието им в експериментите. "Съществуват само откъслечни сведения", казва ръководителят на изследователската група Волкер Хес.

След експериментите лекарствата влизали в употреба. Изпитанията се провеждали в сътрудничество с правителството на ГДР. Гражданите на ГДР се съгласявали да участват в експериментите по финансови съображения.

"Властите на ГДР са предоставили на западните компании и научноизследователските лаборатории достъп до системата за здравеопазване на своята страна, за да покрият възникналите финансови дупки в икономиката", се казва в изследването.

Вижте още подробности за изпитанията на лекарство, завършили с трагедия във Франция

Появяват се все повече подробности за трагедията във френския град Рен, където клинични изпитания на нов препарат завършиха с реанимаци...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com