Защо да стана компютърен специалист?

182718
Защо да стана компютърен специалист?
Снимка: Getty Images/Guliver

Да бъдеш програмист е не само професия, но и призвание. Компютърните игри са неразделна част от живота на хиляди деца (и възрастни) по света. А обичта към игрите често прераства в любов към компютрите. Стотици любознателни геймъри се превръщат и в блестящи IT специалисти. Но това със сигурност не е единствената причина, поради която младите хора се отправят към тази област на кариерно развитие. Голямата заплата, многобройните свободни позиции и възможността за бързо развитие са сред факторите, които насочват голяма част от младежите към компютърните науки.

Високи заплати

SoftUni Conf October 2014 - конференция за софтуерни инженери

Софтуерният университет (СофтУни) организира технологична конференция СофтУни конф октомври 2014 на 10-12 октомври 2014 г. Събитието е ...

Всеизвестен факт е, че програмистите са високо платени специалисти. Все пак с помощта на компютър бихте могли да контролирате целия свят, стига да знаете как. Стартовата заплата за компютърен инженер с базисни знания у нас е приблизително 700 лева – колкото вероятно получава и продавач в голям магазин. Но първоначалното възнаграждение на един добре квалифициран програмист би могло да надхвърли хиляда лева. И светкавично да продължи да расте. Далеч не по-малко важен е и фактът, че веднъж усвоили необходимите знания (след безсънни нощи, разбира се), работното ви време като IT специалисти би било далеч по-кратко от това на магазинера.

Възможности за развитие

Според европейските правителства свободните работни позиции в IT бранша през 2015 г. ще възлязат на половин милион. Огромната нужда от програмисти вече се усеща и в България. Да се улеснят законодателните процедури по започването работа на чуждестранни компютърни специалисти у нас е едно от предложенията за решаване на проблемния ни недостиг. Но нима това е необходимо, при положение, че безработицата в България прогресивно нараства? Никога не е късно да се квалифицирате или дори преквалифицирате, да поемете по пътя на успеха.

Бързо развиваща се индустрия

Ако към края на миналия век IT специалистите бяха необходими, то днес те са задължителни за успешното функциониране на почти всяка професионална област. По данни на Българската асоциация на софтуерните компании от края на миналата година свободните работни позиции за програмисти у нас надхвърлят 70 000. А откриването на клонове на чуждестранни софтуерни компании и основаването на амбициозни стартъпи все така продължава.

Дори IT секторът у нас започва да страда от липса на кадри

Свикнали сме да чуваме, че в България има недостиг на лекари и инженери. Но доскоро не се предполагаше, че липсата на кадри ще достигне...

Разностранни направления

Туризъм, реклама, изкуство, образование, здравеопазване и политика - диапазонът от посоки за развитие пред софтуерните инженери е огромен. Никоя индустрия не би могла да функционира без своите IT специалисти. На програмистите им остава само да изберат кое разпалва достатъчно интереса им, кое ги удовлетворява напълно.

Един по-добър свят

Печалбата на програмистите е не само материална, но често пъти и духовна. Наномедицина, космически пътешествия, GPS технологии – нищо от това не би било възможно без труда на софтуерните специалисти. Хиляди програмисти по света денонощно работят, за да живеем всички ние в един поне малко по-добър свят. Само си представете какво ли удовлетворение им носи това!

Автор: Кристина Кацарска, Софтуерен университет

Българският IT сектор: Самопроизводство на кадри

Българската IT индустрия е един от най-бързоразвиващите се сектори от икономиката. Този бурен растеж обаче бива възпрепятстван от един ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com