А. Сипек: В EVN изпълняваме поетите ангажименти

1936
А. Сипек: В EVN изпълняваме поетите ангажименти
Снимка: EVN

EVN Топлофикация изцяло поднови производствените си мощности в Пловдив 

Александър Сипек работи за концерна EVN AG от 2004 г. като през периода 2006-2014 г. е работил за групата компании на EVN в Република Северна Македония. От 1 януари 2021 г. е регионален мениджър на EVN за България, както и председател на Съвета на директорите на EVN България. Г-н Сипек има образователна степен по икономика от Виенския икономически университет, степен по бизнес администрация MBA от Joseph Schumpeter Institute, а през 2018 г. преминава и инженерна квалификация.

Г-н Сипек, в средата на декември 2022 г. EVN Топлофикация откри най-новите си производствени централи в Пловдив. Част от тях са 5 водогрейни котли, които са най-модерните от рода си в България. Какво означава това за клиентите на дружеството и за града?

Да, в края на 2022 г. EVN отбеляза изпълнението на конкретен ангажимент към гражданите на Пловдив, който компанията пое през 2007 г., когато придоби местното топлофикационно дружество. Тогава този ангажимент включваше инвестиции и модернизация на централното топлоснабдяване в града. За да изпълним този ангажимент, ние се съсредоточихме върху две области: модернизиране на производството и модернизиране на мрежата и услугите за клиентите. Защото без модерни и сигурни съоръжения не можем да имаме бъдеще за услугата. През 2011 г. направихме първата голяма стъпка, когато изградихме чисто нова когенерационна централа на стойност 100 млн. лв. за покриване на базовия товар на мрежата. А през тази година завършихме този процес с двете нови производствени централи, които построихме на нашите площадки „Север“ и „Юг“ на стойност 23 милиона лева. Новите централи ще ни помагат да покриваме пиковите товари през най-студените дни от сезона. Така стъпка по стъпка всъщност модернизирахме изцяло всички производствени мощности и днес пловдивчани разполагат с напълно нова и модерна топлофикация по отношение на производството на топлинна енергия. Това са 123 милиона лева, инвестирани в сигурност и ефективност на производството, но и в бъдещето на централното отопление за втория по големина и най-бързо развиващ се град в България. А общите ни инвестиции в Топлофикация Пловдив възлизат на над 240 млн. лв.

Разкажете ни повече за ролята на новите централи?

Централите използват високоефективни газови котли, чиято работа е напълно автоматизирана. За първи път този тип оборудване се използва от топлофикационните дружества в България. Котлите са базирани на технология на Bosch, те са общо 5 на брой с мощност от 20 MW всеки. Три от тях са разположени на площадката на ТЕЦ Север, а другите два са в другата ни топлоцентрала Юг.

Основното им предимство е, че управлението е много гъвкаво. Това означава, че процедурите за пускане и спиране са достатъчно бързи, за да можем да реагираме адекватно при необходимост от допълнително топлинно натоварване, например в много студени зимни дни, или като заместващи мощности на когенерационната централа. Ето защо те са общо 5, за да можем да бъдем възможно най-ефективни спрямо търсенето и повредата на един котел да не оказва влияние върху доставките за нашите клиенти.

Новите централи имат и допълнителен ефект. Те работят с резервно гориво газьол. Това означава, че в ситуация на намалени доставки на природен газ, централите могат бързо да преминат на газьол, докато досега трябваше да използваме старата централа на мазут, който процес е изключително тежък и неприятен.

Клиентите, особено на топлофикациите, се интересуват главно от цената и от това дали има аварии. Какво можете да им кажете по тези два въпроса?

Мога да им кажа, а смятаме, че и те самите го усещат, че качеството на нашите услуги е несравнимо по-добро от това през 2007 г., когато EVN купи дружеството. Причината за това е, че наред с модернизирането на производството, с не по-малко усърдие модернизираме мрежата и услугите си.

Като пример мога да посоча, че всички наши абонатни станции в сградите са автоматизирани, част от тях се управляват дистанционно, което ни позволява да реагираме бързо при необходимост.

Над 85% от клиентите ни са с месечно отчитане, като много от тях са с дистанционно отчитане. Това не се случи от само себе си, а защото колегите ни целенасочено работеха през годините, за да убедят клиентите, наравно с фирмите топлинни счетоводители, да направят тази промяна, защото това е решение на клиентите. Месечното отчитане води до доверие към месечните фактури, защото при месечно и редовно отчитане ролята на изравнителните фактури е много малка в крайния резултат на клиентите.

От години правим организирани срещи с всички домоуправители, което укрепва пряката ни връзка с клиентите. Участваме и в общи събрания, когато сме поканени, на които съветваме клиентите как най-добре да управляват топлоснабдяването на сградите си, защото много от решенията са при тях, а не при нас. Отделно от това подменяме стари и изграждаме нови топлопроводи, което пряко подобрява качеството на топлоснабдяването в мрежата. От 2007 г. насам сме изградили подменени 45 км топлопроводи, което за гъсто населен и древен туристически град като Пловдив не е никак лесно. Тук особено много разчитаме на доброто взаимодействие с централна община и районните администрации защото те са естествен партньор на всяко комунално енергийно дружество.

Въпросът тук е какъв е интересът към услугата?

На първо място, не мисля, че има някой, който би отрекъл ползите от централното отопление и това да имаш топла вода по всяко време на денонощието. Затова мисля, че това, което клиентите търсят, е не да ги убеждаваме в ползите и комфорта от услугата, а какви са разходите в сравнение с други алтернативи. Тук имаме две групи клиенти: тези в сгради с вертикални вътрешни отоплителни системи, които са всички сгради, построени през миналия век, и тези с хоризонтални системи, които са построени след това. При вторите услугата е индивидуална, без възможност за така наречените "кражби на отопление" между съседите и бих казал, тук услугата е без конкуренция и затова всяка година свързваме все повече нови сгради. Само през лятото на 2022 г. свързахме повече от 15 сгради, част от тях огромни новопостроение жилищни комплекси със стотици апартаменти. Това е ясен сигнал, че услугата е търсена.

За старите сгради основното решение е трансформирането на вътрешните отоплителни инсталации от вертикални в хоризонтални, но знаем, че това е труден процес, не толкова от техническа гледна точка, колкото защото изисква общата воля на съседите.

Без такава промяна най-многото, което бихме могли да направим като доставчик на топлинна енергия за сградата, е да регулираме режима на абонатната станция, да препоръчаме подмяна на тръби за битово-гореща топла вода. Име и други допълнителни мерки, като например проверки в апартаментите, но тези мерки не могат да променят коренно ситуацията или да спрат нерегламентираното използване на топлинна енергия в отделните апартаменти, което натоварва сметките на коректните клиенти. Надяваме се, че с новата правителствена програма за саниране все повече стари сгради ще преустроят вътрешните си инсталации, защото това е шанс, който не бива да пропускат.

Какви са предпоставките за доброто развитие на централното топлоснабдяване в Пловдив?

Както във всеки бизнес, така и в сектора на централното топлоснабдяване има няколко предпоставки за добро развитие на нещата. От една страна, компанията, която развива услугата, трябва да има ясна визия и познания как да я постигне. Мисля, че с всичко изброено досега EVN отговаря на това условие. Разликата с другите сектори е, че топлофикационното дружество е преди всичко инфраструктурно и енергийно дружество. Това означава, че ние съществуваме в пряка зависимост от действията на институции като парламента, ресорните министерства, енергийния регулатор и най-вече общината. Това е така, защото работим в силно регулиран от държавата сектор, който е много чувствителен към обществото и околната среда, и всяка промяна в правната и регулаторната рамка има пряко отражение върху нашата дейност операции и инвестиционни планове. От друга страна, ние използваме общинска пътна инфраструктура и без общината да има ясна визия за това каква е ролята на централното отопление за качеството на въздуха и на живот в града, би било много трудно да реализираме нашите проекти. Всеки голям град в Европа използва и развива централно отопление, което е критерий за това колко модерен и съвременен иска да бъде този град. В Пловдив се строи много и ние работим активно, за да може бизнесът и общината да припознаят централното отопление като конкурентно предимство за града с преки ползи за качеството на въздуха и живота като цяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com