Андрей Ковачев: Борел е позабравил, че Френското предложение е европейско (ВИДЕО)

10586

"Присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз в момента се гради не върху изпълнение на критериите за членство, а върху лобизъм". Това гласи официалното писмо от президента Румен Радев до европейските лидери и институции. Поводът - върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел заяви, че от страна на ЕС няма пречка за присъединяването на Северна Македония. По темата ни гостува онлайн "недопуснатият" в Северна Македония евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев.

Още: Радев: Не може Северна Македония да влезе в ЕС с компромиси

Как как тълкувате тези думи на Жозеп Борел? Има ли, така да се каже, изоитски смисъл? Тоест, когато казваме, че от Европейския съюз няма пречка, това да е намек да се разберат Северна Македония и България? Какво мислите по темата?

За мен е странно. Все пак върховен представител на Европейския съюз за външната политика, политиката за сигурност и заместник-председател на Европейската комисия да е за позабравил малко, че Френското предложение е европейското предложение към Република Северна Македония за започване на преговори и включва промяната на конституцията. Това е само началното условие, промяната на конституцията и включването на българите, както в преамбюла, така и във всички части на конституцията, които са свързани с правата на гражданите на Република Северна Македония. Това не е билатерален спор и затова категорично господин Борел нещо се е пообъркал с неговото изказване.

Допускате ли наистина това да е било моментно разсейване и с тези си думи той просто да е искал да изрази готовността и позитивната нагласа на Европа генерално?

Възможно е. В момента има огромно желание, което аз разбирам и също така го и подкрепям. Видяхме резолюцията на Бундестага в Берлин, видяхме и на много други лидери, които искат искрено Северна Македония да започне заедно с Албания преговори за членство след края на скрининг процеса на комисията по отношение на законодателството на двете държави, доколко те са готови на за членство в Европейския съюз и това законодателство отговаря на общото законодателство на Европейския съюз. Но проблемът тук е в интерпретацията.

Още: Радев предупреди Европа, че Скопие залага на активно лобиране за ЕС

Това условие за промяната на конституцията не е българско условие на европейското условие. За това и господин Борел няма как да каже, че няма от страна на Европейския съюз пречки, защото това е европейското условие към Република Северна Македония за започване на преговори. Единството, което разбирам е, че в момента европейските лидери и страните членки, и техните парламенти искат да мотивират управляващите от СДСМ на Димитър Ковачевски, както и опозицията в лицето на Християн Мицковски, който беше вчера в Брюксел и направи редица срещи, на които са го увещавали, също да участват, защото знаем, че им липсват 8, 9, 10 гласа за промяната на конституцията и те трябва да дойдат от опозицията, която пък опозицията води в обществените проучвания много напред от социалистите и Християн Мицковски смята, че като бъдещ министър-председател на Северна Македония няма нужда сега той да участва в промяната на конституцията. Той смята, че след като стане министър-председател ще реши тези проблеми самостоятелно.

Бяхте в Албания. Срещнете се с техния премиер Еди Рама. Може ли техния пример наистина да бъде копиран, да бъде пример към Северна Македония? Имаме ли ние рестрикции на нашите българи в Албания? Има ли там подобни трудности за хората?

Не - категорично. В Албания не е минавал такъв процес, както в бивша Югославия и с нея имаме изключително добри взаимоотношения на всички нива. Албания няма никакви пречки да започне след края на скрининга на Европейската комисия преговорите за членство. Имах възможност да се видя с президента на Албания, с министър-председателя, на който с който говорих повече от час и половина, с председатели на техния парламент, с председателите на техните парламентарните групи и, разбира се, посетих нашите общности в Гора, което е близо до косовската граница. Това са 9 села в планината, който 7 от тях са чисто български села. Около 3000 души живеят там. Срещнах се също и с представители на българските общности от различни части на Македония, от Голо бърдо, от Преспа. Нашите приятели и колеги от Албания казаха, че много добре знаят, че от 11 век насам в Албания живеят исторически български общности. Там няма никакво съмнение, че от векове назад там са български етнически общности, които живеят на територията на сегашната република Албания.

Не ли логичен ход ние да направим тази разлика за Европа и да им кажем "нека Албания да бъде отделена като кандидатура от Северна Македония поради ето тези конкретики"?

Това е съвсем ясно. Самият Еди Рама ми каза няколко пъти - "Не сме се женили за Скопие". Ако те не могат да изпълнят европейските условия за започване на преговори, откъде накъде Албания трябва по някакъв начин да бъде жертва и да чака нещо, за което те не са нито виновни, нито зависи от тях? Албания трябва да започне веднага след края на този процес за разглеждане на законодателството, най-късно до края на годината същинските преговори за членство в ЕС. Ако до тогава Северна Македония няма смелостта да промени конситуцията си, няма никаква логия Албания да чака нещо, което не зависи от самата държава.

Цялото интервю с евродепутата Андрей Ковачев вижте във ВИДЕОТО:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Предизборен кеч, пачки, пудели и бъдещето на ЕС: Говори Радан Кънев (ВИДЕО)

Политика на сцената: Елисавета Белобрадова разказва за моноспектакъла си (ВИДЕО)

Корал и Нотариуса: Никола Минчев степенува проблемите на България (ВИДЕО)

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю