Ангел Джамбазки: Трябва да престанем да гледаме на ЕС като куче-касичка

3241
Ангел Джамбазки: Трябва да престанем да гледаме на ЕС като куче-касичка
Снимка: Actualno.com/Славея Йорданова

Може би ще ви изненадам, но моята позиция по отношение на членството ни в Европейския съюз е, че категорично България има полза. С тези думи евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки се обърна към събралите се студенти и гости на дебата "Готови ли сте за собствен бизнес?". Дискусията днес (2 декември) беше част от проекта "Европа и аз" на Българското училище за политика "Димитър Паница", който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския парламент. Actualno.com и Expert.bg са медийни партньори на проекта.

Именно относно европейските предимства и българските недостатъци да се възползваме от шанса си Actualno.com проведе задълбочен разговор с Ангел Джамбазки. Какво каза той - научете в следващите редове.


Г-н Джамбазки, кои според Вас са най-популярните европейски програми, които България използва, за да развива предприемачеството и бизнеса у нас?

Това, което ми е направило впечатление, без това изобщо да е изчерпателно, са по-скоро тези програми, свързани със земеделие, със селските райони – когато говорим за предприемачите. Имам усещането, че в тази сфера проявяваме най-голям интерес и има най-голяма усвояемост на евросредства. Между другото, това би било отлично, ако тези средства бяха ориентирани към производство на плодове и зеленчуци, животновъдство, пчеларство, а не зърнопроизводство. Зърнопроизводството не дава нови работни места, защото се обработват големи площи само машинно, докато сектори като този на плодовете и зеленчуците създават заетост и дават възможност на малки и средни предприятия да се развиват – чрез помощ от ЕС за собствен бизнес. Основно европарите обаче са в зърнопроизводството, което не оставя пари в България и от това единствено една малка група хора придобива висок социален статус. Това не е редно и не е ефективно използване на еврофондовете.

Другата голяма група фондове, която се използва, са тези за инфраструктурата, но там участва основно държавата.

Мислите ли, че освен нежеланието да се бориш с бюрокрацията и трудностите пред набирането на информация, друга голяма пречка пред развитие на овощарство, животновъдство, пчеларство е липсата на единни браншови организации в селското стопанство?

Да, така е. Едно на ръка е, че организациите се роят и не са единни. Второ – самият преговорен процес за влизане в ЕС е проведен безобразно. В бързината само и само да се закичи някой с успеха от едни приключени преговори, се правени отстъпки, които сега ние всички виждаме как гърмят като мини. Ето и конкретен пример, свързан с виното, който сме проспали! Северните държави имат държавни монополи, свързани с алкохола. Тези държави са решили, че понеже гражданите им злоупотребяват много тежко с алкохол, ще се борят с това с много високи цени. Държавният монопол обявява търг, явяваш се и ако спечелиш, печелиш и държавният монопол отива до рафтовете в магазина.

Какво сме проспали - проспали сме, че българските вина могат да отидат на такива търгове само в ценовия прозорец до 2 евро. Само около 1,15-1,20 евро струват бутилката, която се прави в Италия, която се е възползвала, етикетът, тапата и капсулата върху бутилката. Помислете си, за да има производителят печалба, какво вино ще предложи? Или „мечо грозде, или „меча кръв”, или „механиджийско”, или нещо подобно. Какво се случва – нашите производители отиват, правят номера – дават първо хубаво вино, после като спечелят, сменят с „мечо грозде” заради себестойността, но няма как това да се случи в дългосрочен план, защото трябва да се защитава марка. Ето ви лобизъм! Кой се е възползвал – италианците. Те са си извоювали европейско субсидиране на принципа на кооперациите, които не разпределят печалба по презумпция. В края на годината събират всичко останало след хубавото италианско вино, правят го на тип „мечо грозде” и продават в скандинавските държави.

Какво можем да направим, за да спечели и българският производител – опитваме да защитим интереса на северните народи, да не пият лошо вино, като се борим за потребителските им права. Това е пример как трябва да се помага на иначе успешни производители, които не могат да пласират стоката си на европейския пазар, защото някой някога е спал при преговорите.

Извън примера с виното, излизат и други неща, при които не е защитаван достатъчно българският интерес, не е мислено европейските пари да създадат устойчива средна класа в България. Това можеше да се случи – трябва да правим всичко възможно, да натискаме за промяна в тези рамки, за да може с европейските пари да се създадат устойчиви, работещи предприятия. Не да бъдат вложени веднъж – помните колко глупости се направиха, колко чешмички, градинки и други безумия. Има чудовищни примери – стадион в село с 10 баби, това е абсурд. Това са откраднати от нас пари, загубени за държавата.

Според Вас добре информиран ли е българският бизнес за възможностите, които дава ЕС? В кои сектори е по-добре информиран и в кои – не толкова?

Нямам сериозни наблюдения, малко съм встрани от бизнеса. Информация обаче има, активните хора се информират и правят каквото трябва. Имаше периоди, в които държавата трябваше да осигурява информация – не я осигури. Давам пример – унгарците и поляците бяха изпратили хора във всяка една група и комисия на ЕС и те пращаха на държавата си всекидневно информация за всяка една дискутирана мярка и възможност. След това държавата изпращаше тази информация до своите граждани – например на селскостопанските производители, че се открива тази и тази мярка, какво трябва, за да се кандидатства – тези и тези документи трябват, тези и тези такси се плащат, това и това трябва да изпълниш. Ние това не го направихме. Сега това, което трябва да се случи, е да не се пречи на хората да се информират – информация има страшно много, просто трябва организация, четене и учене.

Казвате организация – по време на дебата "Готови ли сте за собствен бизнес" стана дума, че много трудно на едно място може да се обедини информацията за всички европрограми и възможности за еврофинансиране, но и че има консултантски фирми, които помагат за намиране на информация. Не може ли и защо не е направен от държавата един регистър с имената на всички тези консултанти, така че да бъде лесен за намиране и съответно хората да търсят помощ, когато искат да правят бизнес с европейски средства?

Според мен можеше. Защо не се направи, не мога да кажа. Може би защото част от консултантските фирми се опитват да подкупват чиновниците, за да прокарат определени проекти – това също не е тайна за никого. Може би това е причината да се натрапват едни и същи консултантски фирми – най-вероятно е точно така.

2020 година идва, тогава притокът от еврофондовете към България ще спре. Какво се случва, какво трябва да направи държавата, каква трябва да е политиката? Закъсняхме ли фатално?

Според мен да. Както обикновено това, за което също закъсняваме, е подготовката за нашето председателство на ЕС. По време на нашето председателство трябва да си кажем ясно своите тактически и стратегически цели, които са важни за нас като държава. Да кажем кои проблеми трябва да бъдат решени, да положим основите на тяхното решаване, да заявим своя интерес в бъдещите общи политики на ЕС, да заявим своя интерес в бъдещите общи финансови и всякакви други дейности, които ще заменят еврофондовете за България. Трябва да престанем да гледаме на ЕС като на куче-касичка, където някой идва, взема едни пари и изчезва. Това е страшна глупост, не е ефективно и ощетява цялото българско общество. В председателството трябва да си заложим нещата, да си ги кажем – тук са миграцията и преодоляването на проблемите с нея, тук са Западните Балкани, разширяването на Европейския съюз – ще го има ли, ще го няма ли, ще се строят ли огради, няма ли да се строят, как се прави политиката на обща отбрана и т.н, и т.н.

С колко ще намалее финансирането от еврофондовете за България след 2020 година?

Съвсем нови ще са правилата. Аз също не мога да отговоря сега еднозначно, но ще бъдат съвсем други инструменти и механизми – съвсем други. Не знам дали някой в държавната администрация си дава сметка и мисли за това. Например полското председателство започна четири години преди същинската си част.

В Европейския парламент Вие защитавате инициатива в областта на транспортния сектор и посочвате, че Германия, Франция и Италия създават протекционизъм с изискване за минимална работна заплата в сектор. Какво се случва в тази насока, за да се предотврати този инструмент за налагане на икономическо влияние?

Подали сме съответните жалби в съответните институции, в ЕК. Обмисляме и жалба пред Европейския съд, с която ще обжалваме тези протекционистки мерки, които ощетяват правото на свободно придвижване на българските предприемачи и ощетяват основни права в ЕС – свободно движение на хора и капитали. Задействали сме всички политически клаузи и възможности, уведомили сме всички наши министерства.

"Предприемачът като откривател" учи гимназисти как да променят света

Той е с избеляла тениска и дънки, изглежда крайно непретенциозно. Но има идея, която завинаги ще промени начина, по който хората по ця...

Един малко по-различен въпрос – мигрантската вълна от Близкия изток, Африка и Азия към Европа е факт. Може ли България да се възползва по някакъв начин от нея по отношение на икономиката си в дългосрочен аспект и трябва ли да се разработи държавна политика в тази насока?

Много трудно. Не ми се струва възможно това да се случи. На първо място основната част от миграционния поток е от хора, различни от нас културно, цивилизационно, национално, етнически, религиозно. Хора, които нямат никакво намерение да се вписват в българското общество. Виждате поведението им в лагерите за нелегални имигранти – те всъщност търсят своя път към обещаните им германски коли, жени, къщи. Още повече профилът на минаващите през нашата граница е необразовани, млади мъже от Афганистан. Различията са огромни и те не могат да бъдат преодолени, още повече при липсата на желание на тези хора да се вписват в обществата ни. Това е най-сериозната заплаха за европейската идентичност от времето на Студената война. Това е нашествие, което може да бъде сравнявано с Великото преселение на народите - ефектите от него се знаят. Ще бъдем много глупави, ако допуснем тези ефекти да се повторят и нашият свят да бъде разрушен заради непрочетените уроци от историята.

Давам един пример – Гърция, която също е външна граница на ЕС, въведе като политика задължително обучение на гръцки език съгласно стандартите на гръцката образователна система за децата-мигранти и децата на бежанци от първи клас. Трябва ли и България да разработи такава програма за такива деца, да положи усилия в тази насока?

Трябва да се зададе като задача, с цел някаква социализация, но според мен такава програма няма да бъде ефективна нито тук, нито в Гърция. Не мисля, че тази програма ще проработи в дългосрочен икономически аспект. На първо място държавата трябва да насочи усилия към охрана на нашата граница, а не да се лута нагоре-надолу и да дава нелепи и глупави обяснения, което се случва непрекъснато.

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю