Правете собствен бизнес: ЕС дава, но в кошара не вкарва

4870

Не е работа на държавата и на Европейския съюз (ЕС) да ни намери работа. Работа на ЕС е да създаде условия, които да дадат възможност на младите да се развиват. Това каза днес (02.11.2016 г.) на дискусия в Нов български университет евродепутатът Андрей Ковачев, член на Европейската народна партия (EНП) и ГЕРБ. Заедно с друг евродепутат - Ангел Джамбазки, Ковачев участва в дебат на тема "Готови ли сте за собствен бизнес?", който събра студенти, преподаватели и инициативни младежи с идеи, насочени към реализирането на стартъпи.

Старт на бизнес - проблеми и еврофинансиране


Ковачев очерта три основни проблема пред започването на бизнес в България в частност и в Европейския съюз като цяло. Първият проблем е достъпът до финансиране. В това отношение евродепутатът предложи три опции. Опция първа - средства от външни източници. Такива могат да бъдат например т.нар. бизнес ангели, като под това понятие разбираме по-скоро успели бизнесмени и компании, готови да инвестират в добра бизнес идея. В България вече действат и т.нар. акселератори, които играят ролята на бизнес ангели. Такъв акселератор например е Start It Smart. Плюсовете на опцията с бизнес ангелите са, че авторът на идеята няма да връща заем с лихва, както би се случило, ако се обърне към банка. Минусът - ще трябва да даде дял от предприятието на бизнес ангела. По думите на Андрей Ковачев при такова сътрудничество за автора на идеята остават 30-40% дял, когато идеята заработи и се превърне в бизнес предприятие.

Втората опция са субсидиите, получавани по европейските програми. Големият плюс тук е, че предприемачът няма нужда да връща пари - финансирането по европрограмите е безвъзмездно. Големият минус е бюрокрацията, призна Ковачев. По думите му понякога е много сложно за човек без опит да се оправи с всички изисквания, които ЕС налага, за да контролира разходването на средствата. Отчетността на всяко едно евро е особено затормозяваща, стана ясно от думите на Ковачев.

На трето място, разбира се, са банките. Минусът там е ясен - връщаш кредита с лихва. Плюсовете са, че може да се използват конкретни инструменти в рамките на кредитирането за развитие на бизнес.

Извън достъпът до финансиране, Андрей Ковачев посочи като проблеми пред прохождащия бизнес спазването на всички регулации, които ЕС налага, както и намирането на пазар и квалифицирана работна ръка.

Европейската комисия (EК) съвсем наскоро обяви, че предлага мерки за подкрепа на стартиращите предприятия в Европа, припомни Андрей Ковачев. Основните предложения на ЕК са свързани с подобряване на достъпа до финансиране, втори шанс за потребителите и опростяването на данъчното облагане, отбеляза още Ковачев. Той обаче добави, че по отношение на данъчното облагане страни като България трябва да преминат фазата на кохезионната политика т.е. на сближаване на стандарта, за да може да се възползват в пълна степен от такива предложения.

Чисто българските проблеми пред младия бизнес


И Ковачев, и Ангел Джамбазки бяха категорични - това са корупцията и сблъсъкът на аналоговата и цифровата цивилизация. Няма ли контрол, винаги някой ще се опита да открадне от кламер до танкер, категоричен беше Джамбазки. Вторият проблем представлява факта, че държавната и общинската администрация изостава вече фатално в технологичното си развитие и създава бюрокрация.

Още един проблем, който беше подчертан и от двамата евродепутати, е средното образование. Според тях там България има много дефицити и се получава така, че успелите млади българи често стават такива, защото се преборват със системата, а не защото тя им помага. Андрей Ковачев засегна и темата с дуалното образование - в България липсват специалисти извън IT сектора, в чисто технически специалности, като например заварчици, стругари. Заради такива липса лично аз знам как една голяма инвестиция, която се беше насочила към Варна, отиде в Констанца, защото не намери необходимите ѝ кадри, каза Ковачев.

Европрограми и възможности


Възможностите пред младите предприемачи в ЕС са много, защото вече има много програми и съответно инструменти в тях, които могат да се използват за развитие на бизнес. Това стана ясно от статистика, която представи евродепутатът Ангел Джамбазки, член на Европейските консерватори и реформисти и ВМРО.

Джамбазки даде като първи пример Инициативата за младежка заетост. Целта на тази инициатива е да помогне на млади хора, под 25-годишна възраст, които не учат и не работят, да си намерят работа. Възможностите, които инициативата дава, могат да се обобщят с думичката "квалифициране" - чрез образование или чрез практически стажове или с други думи - чиракуване. Само за периода 2014-2020 година Инициативата за младежка заетост има бюджет от 6,4 млрд. евро.

​"Младежта в действие" е друга програма, дадена за пример от Джамбазки. Тя е част от Стратегия​та ​"Европа 2020​"​. В нея има инструмент, насочен към оказване на подкрепа за младите предприемачи. От финансирането по него може да се възползват мобилни хора, като с европари биха могли да покрият разходите си, за да отидат на интервю за работа в рамките на друга страна-членка на ЕС. ​

Друга интересна възможност за млади предприемачи е Механизмът за микрофинансиране "Прогрес" - за започване и доразвиване на малък бизнес.​ В случая говорим за отпускане на микрокредити, от до 25 000 евро. Интересното тук е, че тези микрокредити не се отпускат директно от ЕС, а от избрани от ЕС "доставчици", като доставчик може да е дори организация с идеална цел. С такива микрокредити обаче не може да се покрива овърдрафт или револвиращ кредит. Отделно действа и Европейската програма за подпомагане на микропредприятия, като тя е насочена само към бизнеси, които ангажират най-много 10 работни места.

Програмата ​"Еразъм" за млади предприемачи​ пък​ дава възможност на ​иноватори да се обучават от най-добрите на пазара​, отбеляза още Джамбазки. По думите му програма​та​ изисква да се предостави реалистична бизнес идея и да се демонстрира силна мотивация за започването на собствен бизнес. Освен това могат да кандидатстват и предприемачи с вече стартирал бизнес, но той не трябва да е "по-възрастен" от три години.

Още една действаща в момента програма е COSME. Тя е с бюджет 2,3 млрд. евро през програмния период 2014-2020 година и е насочена към малките и средни предприятия.

​Джамбазки обърна внимание и на ​програма​та​ ​"​Алеко​"​, създадена по предложение на българския евродепутат Андрей Новаков, която ще започне от началото на 2017 г. с бюджет на стойност 1 млн. евро. ​Тя отново е насочена към млади предприемачи, които да пътуват​ и да попиват идеи от най-добрите в съответната сфера. Джамбазки наблегна и на голямата рамка "​Хоризонт 2020​", която дава​ възможност за развитие на научни изследвания и иновации ​в рамките на ЕС. ​Нейният бюджет е 80 млрд. евро.

И малко статистика


Около 20% е общото ниво на безработица в ЕС. Всеки пети млад европеец е безработен. Един от всеки ​четирима​ европейци ​е​​​ изправен пред риск от бедност и социално изключване.  През последните пет години по-голям е рискът да бъдеш социално изключен и без достойни доходи сред младите, отколкото сред старите. 162 млрд. евро ​с​а загубите към 2014 година за Европа от неработещите млади хора в страните-членки​. Тези статистически данни даде Ангел Джамбазки, за да обрисува икономическото състояние на ЕС.

В своите заключителни думи Ангел Джамбазки подчерта, че пред всички нас има голямо предизвикателство и това е председателството на ЕС.​ Според него​ ​темата с миграцията, темата със Западните Балкани, темата с нашата културна идентичност в ЕС​ са основни въпроси, за които ние трябва да имаме твърда позиция.​ Ние не трябва да следваме политика, която ни е наложена отвън​, категоричен беше още Джамбазки.

Срещата продължи с дискусия и задаване на въпроси от страна на гостите на събитието, които коментираха различни бизнес стратегии и възможности, които стоят пред младите хора при започването на дадена инициатива.

Дискусията днес (2 декември) беше част от проекта "Европа и аз" на Българското училище за политика "Димитър Паница", който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския парламент. Actualno.com и Expert.bg са медийни партньори на проекта. Целта на проекта е да провокира интереса и ангажираността на младите българи към работата на Европейския парламент и възможностите за тяхното развитие в рамките на Европейския съюз.

По статията работиха Ивайло Ачев и Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com