Богдан Милчев, ИПБ: Имаме доказателства срещу министър Шишков (ВИДЕО)

18098

Отворено писмо изпратиха от Института за пътна безопасност към президента Румен Радев и премиера Гълъб Донев. В него се настоява за незабавното освобождаване от длъжност на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" и директора на Дирекция "ППИ" Поддържане на пътната инфраструктура.

В офиса на Института за пътна безопасност (ИПБ) бе доставен, по думите им, диск с огромно съдържание на автентични документи за корупционни практики в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), а в Студио Actualno поканихме Богдан Милчев, който да ни даде подробности.

Г-н Милчев, заради тази информация ли видяхме последващи действия от държавата - нов председател на АПИ?

В момента, в който разбраха какво имаме като информация, те незабавно отстраниха ръководството на АПИ. Обаче това не променя нищо- те сменят един проблем с друг, но проблемът си остава. Ние имаме доказателства, които на 04.01.2023 в БТА в 11ч. ще изнесем, как министър Шишков заблуждава всички народни представители като казва, че е извършен ремонт на нещо, на което не е извършен ремонт. Обаче ние имаме доказателства, пак от АПИ, че те през 2022 г. са ремонтирали 7 км път (основен ремонт ), при 2,5 милиарда бюджет, три пъти повече отколкото от всяка предходна година. Всеки сам може да си отговори за какви практики става въпрос. Президентът говори за шарлатания, но тези които той ги е поставил - те правят същото като предишните, които пак той беше поставил. Това политическо лицемерие се превръща в един безкраен ужас по нашите пътища.

Направихте кръгла маса "ЗА МАЩАБНИ ДЕЙСТВИЯ СРЕЩУ ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА" поканихте законодателна, изпълнителна и съдебна власт, поканихте НПО, какво се случи на среща?

Представихме пътна карта, с която поехме ангажимент жертвите на пътя да намалеят с между 10% и 20% или 50-100 души по-малко жертви. До днес министерски съвет се прави, че няма такова събитие, те се ослушват. За това ние от ИПБ стартираме национална инициатива, подписка в цялата страна след нова година за приемане на тази пътна карта. Ние ще ги принудим, което и да е правителство да приемат тази пътна карта. Това ще принуди властта да не допуска да се случват такива безумия, каквито са се случвали в АПИ. Вчера дадохме началото на тази инициатива в Братаница. Там е налице абсолютно революционна ситуация - хората искат да дойдат в София и да си вземат управлението по пътна безопасност. Хората казват: Не ни чуват каквото и да направим.

Появихте се в Братаница заедно с гл. прокурор Иван Гешев, само той ли ви чува от държавата?

Аз нямам представа какво му става на г-н Гешев през последните месеци, но мога да гарантирам, че този човек винаги се отзовава, когато ние от ИПБ, хората, гражданите го повикат. Ние в един момент се чудим как е възможно човекът, който е най-критикуван в тази държава, да застава до хората, да има очите, а Министерски съвет - г-н Демерджиев, г-н Шишков - те се крият. Поканихме ги на тази кръгла маса на 24.11 и в последния момент в министерски съвет е получено разпореждане да не присъстват, защото там щял да бъде главният прокурор.

Ако погледнем статистиката и сравним тази и миналата година, подобрява ли се пътната безопасност?

Близо 540 тежки произшествия, 826 тежко ранени и забележете жертвите - можем да приемем, че имаме 14 повече загинали, но можем да отчетем и с 31 по-малко загинали.

Как така?

Визирам катастрофата на АМ Струма с 45 жертви. Такива тежки катастрофи се случват веднъж на 20 г. и те изменят цялата картина на статистиката, така че не трябва да се заблуждаваме ако МВР се хвали, че има 31-а жертви по- малко.

По пътищата ли трябва да бъде битката с дрогираните шофьори?

Защо пробите от асфалта бяха взети от път на 10г. , а не от път на 2г. ?

Нужна ли е прозрачност във всяко действие на АПИ? Вижте цялото интервю с Богдан Милчев!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политика на сцената: Елисавета Белобрадова разказва за моноспектакъла си (ВИДЕО)

Корал и Нотариуса: Никола Минчев степенува проблемите на България (ВИДЕО)

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю