Диян Стаматов: Украински деца ми казаха „Всъщност ние нямаме нищо“ (ВИДЕО)

22116
https://youtu.be/deaMgF65aDo

В 119 училище в София записахме две украински деца. Две много красиви и усмихнати деца, които попитах дали имат нужда от нещо. Не очаквах този искрен отговор в очите им, когато казаха: „Не. Но всъщност ние нямаме нищо.“ Силната ми изненада в този момент се сгромоляса, защото идващи тук, без дом, имат само мама и нищо друто.

Това каза в Студио Actualno новият председател на групата на ГЕРБ-СДС в СОС Диян Стаматов. Той е директор на 119 СОУ „Академик Михаил Арнаудов“ и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Столичният общински съвет отпуска от бюджета на София 300 000 лв. в помощ на бягащите от войната в Украйна, както и безвъзмездно помещение, в което да се събират и разпределят всички помощи за тях, събрани от различни организации, каза още Диян Стаматов.

Втората политическа декларация за войната в Украйна на групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС) беше приета вчера. В нея отново говорим за този изключително сериозен проблем, който е до нас – руската инвазия в Украйна. Показахме нашата съпричастност със свършеното до момента и какво Столичната община е направила, за да може да транспортира още от самото начало от румънската граница дотук желаещите да дойдат в София.

Хубавото е, че отделни семейства са много съпричастни и приобщават в домовете си различни малки и по-големи идващи. С личните си автомобили хората извозваха бежанци от руманската граница до София.

Това, което вчера направихме е, че гласувахме две много важни неща. Едното е да се предостави безвъзмездно помещение, където да бъдат складирани всички предоставени помощи и да бъдат разпределяни. И второто е една не много голяма сума от 300 000 лв. от бюджета на София за подкрепа на бягащите от войната в Украйна.

Не може да се каже колко украински семейства са настанени в София, защото бройката е динамична. Около 1000 са хората, които вече са тук, но стават все повече и повече.

Например при нас в понеделник ще дойдат да се запишат още три деца. Всъщност в тази посока бюрократичният момент си съществува все още, защото трябва да има легитимност на документите, които притежават тези хора, за да могат да ги използват не само за образование, но и за здравеопазване и за всякаква друга евентуална закрила. В образованието това би могло да бъде по-лесно уредено, защото те могат да бъдат слушатели и да ползват подкрепата на семействата в тази общност, в която са.

Дано да не ни се налага, но действително, Метрото може да бъде сигурно бомбоубежище. Освен това в мазетата на почти всички училища в София има място за запазване на хора. Не всички обаче са на еднакво ниво пригодени и приспособени. Някои от тези мазета е необходимо да се боядисат, да се почистят. Метрото е едно от големите места, където могат да се съберат хора. Дано да не се стига до такава ситуация, но това, което правят моите колеги директори на училища, е активно почистване на абсолютно всички мазета. Това е и по препоръка на Столична община, да бъдат махнати всички излишни неща, които са там.

Още за това как новият председател на групата на ГЕРБ-СДС Диян Стаматов вижда проблемите на София, как и кога ще бъде преодолян недостигът на места в детските градини и трябва ли да се спре тестването за коронавирус на учениците и на учителите – във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю