Директорът на "Музикаутор": Община е дала 400 000 лв. за събитие с 1000 души, а няма средства за авторски права (ВИДЕО)

8611

Само около 20% от общините в България стриктно спазват Закона за авторското право и сродните му права. Това заяви в Студио Actualno изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров. Той все пак отчита известно подобрение през последната една година.

Още: Повишава се интересът на музикантите и артистите към Авторското право

Колко се плаща за авторско право и защо законът не се спазва?

Става въпрос за зачитането на интелектуалната собственост при събития с музикално съдържание, организирани от общините с публични средства. По този начин се изразходват около 30 милиона лева на годишна база. От тях 5% би трябвало да постъпят към „Музикаутор“ – т.е. около 1,5 млн. лв., но това зависи от механизма на съответната община.

"Надявам се скоро да имаме единна система и прозрачност, защото тези пари са на данъкоплатците", каза Димитров, добавяйки, че диалогът с Националното сдружение на общините (НСОРБ) по тази тема е много труден. "Законът е на 30 години. Въпреки това, ако 80% от общините, които разходват публични средства, не се съобразяват с едно такова законово основание, има генерален проблем", допълни той.

Още: Музикаутор: Община Пловдив отново нарушава Закона за авторското право, този път за концерта за откриването на стадион "Христо Ботев"

Конкретни примери

"Миналата година Община Челопеч, която е известна със залежите на злато и няма особено много културен туризъм, отдели бюджет в рамките на 400 хиляди лева за провеждането на фестивал за метъл музика. Той е посетен от близо 1000 души - според справката, която имаме. Тоест 400 лева на отделния човек. Няма икономическа логика. В същото време, въпреки множеството покани от Министерството на културата, този фестивал остана без уредени права", заяви директорът на "Музикаутор".

Той добави, че организацията ще заведе дело срещу общината: "Вярвам, че ще го спечелим, но възниква въпросът кой ще плати тези пари. Обикновеният данъкоплатец ще плати допълнителна стойност върху това, че общината не е спазила закона да уреди авторските права".

Още: Музикаутор регистрира над 33% ръст на събраните авторски възнаграждения за музика в България

Корупция?

Реализацията на такива огромни бюджети и липсата на прозрачност стимулира "едни некрасиви корупционни практики", които биват маскирани при провеждането на различен тип събития, смята Иван Димитров.

"Нямам доказателства, но често има автори, които са споделяли, че за да излязат да изпълнят музика в дадена община, част от хонорара после се връща към човек от общината, който организира събитието. Все повече чувам за тези неща. Това ме кара да мисля, че се обслужва някой", добави той.

Още: Инициативата „Светилник“ ще представи премиерно химните за шест български училища на празничен концерт, организиран в партньорство с Народен театър „Иван Вазов“

Кои общини са най-стриктни и какво трябва да знаете за третото издание на кампанията на "Музикаутор", наречена "Светилник" - гледайте във видеото, където ще намерите и още интересни подробности:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com