Дължи ли Русия съществуването си на България? Говори историкът доц. д-р Светослав Живков (ВИДЕО)

14703

"Аз познавам историята много по-добре от това, което пише в учебниците” - думи на премиера Николай Денков в отговор на руския посланик Елеонора Митрофанова, която обясняваше как трябва да се чества 3 март. Той заяви още, че Русия дължи съществуването си на България - заради азбуката.

Факти ли са това и коя е по-значимата дата за България - 3 март или 24 май? Спестява ли се нещо в учебниците ни по история? В Студио Actualno разговаряме по темата с историка доц. д-р Светослав Живков от Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Създаването на Русия не се дължи изцяло на България

Според него, ако премиерът беше изразил това мнение в академичните среди и ако беше историк, щеше да има критика към думите му. "Създаването на самата руска държава не се дължи на България – това е дълъг процес, започнал още в Ранното средновековие. Русия дължи тази си своя култура на византийския свят, част от който е и България през средните векове. Български свещенослужители и просветители заминават за Русия през 11 век. Покръстването на руснаците също е свързано с това, макар че е осъществено от Византия. След падането на България под османска власт Русия се оказва единствената голяма православна страна, запазила своята самостоятелност. Тези духовници се насочват там и съхраняват византийското православно наследство", обяснява доц. д-р Живков.

Факт е, че азбуката пристига от нашите земи в Русия, но е друг въпросът доколко ние играем роля като държава, добавя историкът.

Още: Пеевски и Борисов в един глас: 9% ДДС за ресторантьорите и 3 март остават

24 май срещу 3 март

"Това е една изкуствена конфронтация", смята той. "За 3 март нека кажем, че днешна Русия няма нищо общо с онази Русия, която има значителен дял за българското Освобождение, - и като политическа уредба, и като цивилизационна насока.

Още: Референдумът за 3 март влиза в парламента - започва събирането на подписи

"Безспорен е фактът, че Руската империя със своята войска през 1878 г. възстановява българската държава, но може да се спори доколко 3 март е важната, решаващата дата. Тогава не се случва нищо решително. Приемането на Търновската конституция е на 16 април 1879 г., а окончателният мирен договор е подписан също през 1879 г. Трети март изключително агресивно се използва от политически кръгове за прокарване на руска линия", казва историкът.

Според него Денков е възразил на руските представи за историята. "Историята не е миналото само по себе си, а нашето виждане за миналото. Преди 30 години наследихме история, пълна с митове, изопачения и фалшификации. Почти всички бяха дело на комунистическия режим. Историята беше напълно подчинена на политиката", казва той и смята, че трябва символите, "рекламиращи комунистическия режим", да бъдат премахнати.

Още: Поддръжник на Радев отрече инициативата за 3 март да е негов политически проект

"Не трябва да отричаме ролята на Русия за нашето освобождение, но не трябва и да използваме това за съвременна руска пропаганда", е заключението на доц. д-р Живков.

Още любопитни исторически факти за Търновската конституция, за руската намеса в нея и за демократичните виждания на тогавашния български елит - гледайте във видеото:

Светослав Михайлов Живков е кандидат за общински съветник в София, издигнат от Местна коалиция КОД ( ДДД-ДЗ, БДФ). Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

"Центърът на София трябва да е достъпен за хората, не за колите": Говори Богдан Милчев (ВИДЕО)

"От ГЕРБ ми казваха, че няма да има Национална детска болница": Говори проф. Хинков (ВИДЕО)

"ГЕРБ и ДПС с мнозинство, но ще искат трети партньор": Добромир Живков за ситуацията след вота (ВИДЕО)

България срещу Гърция в битка за туристи: Говори бившият министър Зарица Динкова (ВИДЕО)

Сърбия стои зад скандала в Скопие, а по-далеч е сянката на Кремъл: Говори Николай Кръстев (ВИДЕО)

Ниската избирателна активност ще доведе до сериозни размествания: Геновева Петрова от “Алфа Рисърч“ (ВИДЕО)

"Хамас" няма да изчезне с бомби и ракети: Проф. Владимир Чуков посочи пътя към мир (ВИДЕО)

"Спаси София" действа като комунистите: Антон Хекимян за бул. "Патриарх Евтимий" (ВИДЕО)

Петър Чолаков: ГЕРБ и ДПС нарцистично си търсят трети за управление (ВИДЕО)

"Не можем да си играем с живота и здравето на хората": Диана Русинова за промените на бул. "Витоша" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю